PRIMENA ZAKONA O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI U SRBIJI NA PRIMERU RASINSKOG, ŠUMADIJSKOG I PODUNAVSKOG OKRUGA

logo pescanik

Nasilje u porodici se u Srbiji prvi put spominje kao specifično krivično delo, 2002., u Krivičnom zakoniku, član 118a. Amandmanima iz 2005., sankcije za porodično nasilje (uključujući lakše i teške oblike krivičnog dela) su drastično smanjene a, istovremeno je uveden novi oblik krivičnog dela – kršenje sudskih zaštitnih mera u skladu sa Porodičnim zakonom, koji je stupio na snagu te iste godine.

KOMUNIKACIJOM DO SOLIDARNOSTI MEĐU ŽENAMA

DSC 0844

Povodom završetka izrade murala o temi solidarnosti među ženama, u opštini Aleksandrovac, 27. februara tekuće godine, u Narodnoj biblioteci u Aleksandrovcu, koja je za tu priliku bila opremljena fotografijama sa prizorima iz života seoskih žena, autora Dimitrija Petkovića iz Kruševca, predstavljeni su rezultati projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“, u okviru kojeg je oslikan pomenuti mural. Cilj projekta je osnaživanje žena na selu i u malim urbanim sredinama putem kontakata i saradnje sa ženama u drugim mestima i zemljama. Nosilac projekta je Kulturni centar Grocka. Partnerke u realizaciji projekta bile su lokalne  nevladine organizacije iz Francuske, Italije, Hvratske i Bosne Hercegovine, kao i Udruženje žena Peščanik iz Srbije, koje je organizovalo izradu murala u Aleksandrovcu uz podršku organizacije Ž kao žena i kao Župa i Mreže žena Rasinskog okruga. Logističku podršku oslikavanju murala obezbedila je opština Aleksandrovac. Autorka murala je slikarka Kaća Dimitrijević iz Kruševca.