Saopštenje povodom predstojećeg ročišta u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke

Mreza zenaRO logo zene u crnompescanik

21. septembar 2019.

Kruševac/Beograd

Članice Mreže žena Rasinskog okruga, Mreža Žene u crnom i Udruženja žena Peščanik, kao i aktivistkinje i aktivisti drugih organizacija iz Rasinskog okruga i Beograda će, 23. septembra 2019., prisustvovati novom ročištu u Osnovnom sudu u Kruševcu u postupku protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus. Tom prilikom biće održan i skup podrške Mariji Lukić, koja je Milutina Jeličića optužila za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje zloupotrebom službenog položaja.

DA ŽENE NE TRPE NASILJE!

Izveštaj o radu SOS podrške ženama sa iskustvom nasilja

01.01.2019 – 30.06.2019.god.

Nasilje prema ženama je bilo kakav akt rodno uslovljenog nasilja, koji izaziva ili bi mogao da izazove telesnu, seksualnu ili duševnu štetu ili bol žena, uključujući pretnje ovakvim aktima, zastrašivanje ili namerno ograničavanje slobode i to u javnom ili privatnom životu“[1]

Za prava žena u Rasinskom okrugu

Sumirana informacija o aktivnostima UŽ Peščanik u 2019.                                                                                                                      logo pescanik

Udruženje žena Peščanik je u 2019. godini iniciralo više sastanaka i razgovora sa predstavnicima i predstavnicama lokalnih uprava i institucija u Rasinskom okruga u cilju sagledavanja stanja ženskih prava na lokalnom i orkužnom nivou i razmatranja mogućnosti za unapređenja tog stanja.