Sa ženama na selu za sve žene

Udruženje žena Peščanik realizovaće do kraja 2019. godine projekat namenjen osnaživanju seoskih i drugih marginalizovanih grupa žena, zahvaljujući podršci Agencije Ujedinjenih nacija za osnaživanje žena i rodnu ravnopravnost, koju je dobilo na konkursu, koji je raspisala pomenuta donatorska organizacija.

Aleksandrovac potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou

U opštini Aleksandrovac danas je svečano potpisana Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Na taj način, proces usvajanja i potpisivanja ovog dokumenta u Rasinskom okrugu je zaokružen, DSCI9549 s obzirom da se sada svih pet opština, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Trstenik, kao i Grad Kruševac, nalaze na listi među 70 lokalnih zajednica u Srbiji i nekoliko stotina u svetu, koji su se obavezali, i na ovaj način, na rad na unapređenju ravnopravnosti. Pomenuta povelja nastala je na 6-toj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope o ravnopravnosti između žena i muškaraca, 8. i 9. juna 2006. u Stokholmu i predstavlja važan alat za rad lokalne samouprave dajući određene smernice za unapređenje rodne ravnopravnosti, a za građane i građanke, posebno civilni sektor za monitoring i javno zagovaranje za promene.

Drugi redovni godišnji sastanak Mreže žena Rasinskog okruga

Učesnice drugog redovnog godišnjeg sastanka Mreže žena Rasinskog okruga, održanog od 05 do 07. oktobra 2018. u Vrnjačkoj banji, na kojem je učestvovalo 16 žena iz ženskih grupa iz okruga razmenile su informacije o aktivnostima realizovanim u periodu od prošlog sastanka Mreže, aprila ove godine i planovima za predstojeći period.