Počeo rad na osnivanju grupa samopomoći

000385 Grupe samopomoci

Udruženje žena Peščanik počelo je sa aktivnostima koje za cilj imaju osnivanje grupa samopomoći za žene koje su preživele nasilje. Do sada smo realizovale 2 treninga. Učesnice treninga bile su konsultantkinje na SOS telefonu i korisnice ove usluge Peščanika, jer će voditeljski par grupa samopomoći činiti po jedna konsultantkinja i jedna žena sa iskustvom nasilja. Na treninzima su unapredile znanja u vezi sa grupnim radom i  kapacitete za osnivanje i vođenje grupa samopomoći. Na prvom treningu akcenat bio na individualnom osnaživanju i podizanju kapaciteta učesnica, dok je na drugom akcenat stavljen na osnaživanje i podizanje kapaciteta ko-voditeljskih parova

Seminare su vodile Dragana Vujinović i Ana Brkić, konsultantkinje na SOS telefonu Autonomnog ženskog centra. Ocenile su da su učesnice bile veoma motivisane za rad, usvojile su znanja i pokazale sve potrebne veštine za uspešno vođenje grupnog procesa. Dalji koraci biće osnivanje i rad grupa samopomoći.

Ove aktivnosti realizuju se u okviru projekta Žene Rasinskog okruga za život bez nasilja, koji podržava fondacija Kvinna till Kvinna.