Skrećemo pažnju, podižemo svest!

000395 ulicne akcije

Tokom septembra 2017. Na uličnim akcijama u Brusu i Trsteniku, građanima i građankama delile smo informativni materijal o roblema nasilja prema ženama, podršci koju pružaju SOS servisi i novim zakonskim rešenjima na sprečavanju ovog vida nasilja.Ove akcije realizovane su u okviru projekta Bezbedne od nasilja - informiši, podrži, osnaži! koji podržava UNDP.

Na Svetski dan mira, 21. Septembra, organizovale smo stajanje u znak protesta protiv sramnog ponašanja vlada i država prema ljudima koji su izgubili sve, pod sloganom “Zaustavite rat a ne izbeglice!”

Udruženje žena Peščanik realizovalo je i niz drugih akcija u cilju skretanja pažnje javnosti na problem nasilja prema ženama, diskriminacije žena, suočavanja sa prošlošću i povodom obeležavanja važnih datuma iz ženske i mirovne istorije.

Neke od akcije su izvedene i u drugim gradovima Rasinskog okruga, u saradnji sa organizacijama Kaliopa, Una, Ž kao žena i kao Župa i Romani cikna. U akcijama Udruženja žena Peščanik, učestvovale su i članice Ženskog suda za ratne zločine na prostoru Jugoslavije, Mreže Žena u crnom iz više gradova Srbije i Mreže Žene protiv nasilja, Alternativnog centra za devojke iz Kruševca i Centra za devojke iz Niša. Na uličnim akcijama smo, između ostalog, sa aktivistkinjama u Srbiji, zahtevale da se 18. Maj proglasi danom sećanja na žene žrtve muškog nasilja, što je Vlada Srbije i učinila. Lokalnim samoupravama uputule smo inicijativu da se 24. Maj proglasi danom sećanja na majske proteste protiv mobilizacije u Kruševcu i Rasinskom orkugu.

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas