Učešće u aktivnostima drugih organizacija

000397 aktivnosti drugih organizacijaSedmog (7.) septembra bile smo gošće Kosovske ženske Mreže i učestvovale u razgovorima o politici i podršci Evropske Unije civilnom sektoru, pre svega ženskim grupama. Zaključeno je da izveštaj Evropske komisije o napretku u pridruživanju i primeni evropskih standarda mora da sadrži znatno više informacija i uvida o stanju rodne ravnopravnosti, položaju žena i njihovom stvarnom životu na ovim prostorima. Podrška Evropske Unije ženskim grupama mora biti jača, i finansijski i u smislu bavljenja temom položaja žena i komunikacije sa ženskim grupama.

Od 11. do 13. septembra učestvovale smo na konferenciji organizacija koje podržava OAK Fondacija, koju je u Sarajevu organizovala Fondacija Trag “Osnaživanje ženskih organizacija i pokreta za borbu protiv nasilja: nove perspektive i merenje učinka” i na kojoj je bilo reči o daljim strateškim planovima organizacija, jačanju ženskog aktivizma i radu na suzbijanju nasilja prema ženama. Na Konferenciji su učestvovale aktivistkinje iz Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Od 14. do 16. septembra, učestvovale smo na redovnom godišnjem sastanku Mreže Žena u crnom, u Vrnjačkoj Banji, koji je osim iz Srbije okupio i aktivistkinje iz Hrvatske, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, kao i gošće iz Slovenije, Španije i Nemačke. Na sastanku Mreže imale smo priliku, između ostalog, da čujemo kako je nastao ženski pokret u Španiji i o položaju žena u toj zemlji, dok su gošće iz Slovenije i Nemačke govorile o iskustvima rada sa osobama izbeglim iz ratom zahvaćenih područja.

Tokom vikenda 15-17. septembar, u Beogradu je održan sastanak Mreže Žene protiv nasilja, na kojem smo, kao članica Mreže, takođe imale svoju predstavnicu. Bilo je reči o aktivnostima i decentralizaciji Mreže. Predstavljeni su i rezultati evaluacije rada Mreže, koju je sprovela Fondacija Trag.

U periodu od 18. do 22. septembra, aktivistkinje organizacije učestvovale su u studijskoj poseti Beču sa fokusom na rodno zasnovano nasilje prema ženama u organizaciji Fondacije Kvinna till Kvinna. Boravak u Beču organizovan je u okviru regionalnog programa: Jačanje ženskih prava, učešća i uticaja žena na Zapadnom Balkanu”, koji realizuje pomenuta Fondacija.