Saopštenje za javnost

Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga osuđuju svaki vid nasilja prema ženama uključujući seksualno uznemiravanje i zloupotrebu moći. U vezi sa tim, pozivamo državne organe da ozbiljno shvate i ispitaju opštužbe, koje su protiv predsednika opštine Brus iznele tri građanke Brusa.

Koristimo priliku da podsetimo javnost da istraživanja pokazuju da je seksualno uznemiravanje česta pojava, kojoj su naročito izložene žene mlađe životne dobi, a razlozi zbog kojih žene ne prijavljuju ovu vrstu nasilja slični su kao i kod drugih vidova nasilja: stid, društvena osuda, strah, ponekad i neprepoznavanje čina kao seksualnog uznemiravanja ukoliko nije reč o eksplicitnom ponašanju nasilnika.

Od 2016., seksualno uznemiravanje je krivično delo u Srbiji, definisano članom 182a Krivičnog zakona kao Polno uznemiravanje, odnosnoverbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje. Polno uznemiravanje kažnjava se novčano ili zatvorom do 6 meseci.“

Smatramo da je neophodno povećati znanje zajednice, kako profesionalaca i profesionalki u institucijama koje se bave zaštitom žena od nasilja tako i najšire javnosti o seksualnom uznemiravanju i istovremeno ohrabrivati žene da govore o tome šta im se dešava. U tom smislu, ženske grupe u Rasinskom okrugu nastaviće da zagovaraju doslednu  primenu zakona za zaštitu žena od nasilja, osnažuju žene za traženje svojih prava i podstiču žensko samoorganizovanje i solidarnost.