Solidarnost je naša snaga

Primena mera štednje i racionalizacije u Turističko-sportskoj organizaciji u Prokuplju svela se na ukidanje celokupne higijenske službe, a otkaze je dobio čak i veći broj radnika i radnica od broja predviđenog racionalizacijom. Nakon ovih otpuštanja, otpuštene radnice su organizovale štrajk, kom su se kasnije u vidu podrške pridružili i ostali zaposleni/e. Vladajući režim je to iskoristio da podeli dodatne otkaze članovima i članicama štrajkačkog odbora sindikata u Prokuplju, pod izgovorom da je štrajk bio nezakonit.

Radnice koje su dobile otkaz predviđen racionalizacijom, kao i tri žene iz Štrajkačkog odbora i predsednik Štrajkačkog odbora podneli/le su tužbu zbog otkaza koje su dobili usled učešća u štrajku. Prvo suđenje u okviru ovog procesa - Emini Rnjak, jednoj od tri otpuštene radnice – održano je 2. marta 2018. Nakon toga, radnice i radnici iz Štrajkačkog odbora koji su se pridružili protestu vraćeni su na posao, odlukom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja koje je poništilo odluku o otkazu koju je donela inspekcije u Prokuplju. Iako je poništena odluka inspekcije, radnice i radnici ostaju pri tužbi, zahtevajući pravdu jer je njihov otkaz bio odraz demonstracije moći i zastrašivanja od vladajućeg režima u Prokuplju, i nije imao nikakvu zakonsku osnovu. Oni/ne zahtevaju pravično suđenje, bez pritisaka, ucena, odmazde.

Podržavamo radnice koje su nezakonito dobile otkaz i pridružujemo se njihovim zahtevima:

1. Da se nezakonito otpuštene radnice i radnici vrate na svoja radna mesta!
  2. Da prestane zloupotreba političke moći u svrhu zastrašivanja i da se obezbede uslovi za štrajk!
  3. Da se obustave mere štednje koje vode ka otpuštanju radnika i radnica u javnom sektoru i smanjenju kvaliteta i dostupnosti javnih usluga za stanovništvo!
  4. Zahtevamo pravično suđenje bez pritisaka, ucena, odmazde