Radionica u Cerovi

U okviru projekta “Žene Rasinskog okruga za život bez nasilja – ka efikasnijoj saradnji u lokalnoj zajednici u borbi protiv nasilja prema ženama” IMG 20180504 193322koji Udruženje žena Peščanik realizuje uz podršku Fondacije za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinnau selu Cerova, održale smo radionicu o nasilju prema ženama, na kojoj je učestvovalo 17 žena.

Radioničarke, aktivistkinje Peščanika, Dana Jovanović i Milkana Pavlović su informisale učesnice o radu Udruženja žena Peščanik i SOS telefona i Pravnog savetovališta za žene koje trpe nasilje. Potom su govorile o samom problemu i vrstama nasilja i predrasudama, kojima su izložene žene koje su preživele nasilje i koje građani i građanke imaju o samoj pojavi nasilja.

U nastavku radionice, bilo je reči o Zakonu o sprečavanju naislja prema ženama, kao i obavezama institucija u obezbeđivanju zaštite za žene, konkretno o radu Centra za socijalni rad, policije, tužilaštva, Doma zdravlja i drugih institucija.

Većina diskutantkinja je negativno komentarisala aktivnosti državnih organa i institucija istakavši da se problemu nisilja prema ženama ne posvećuje dovoljna pažnja o čemu svedoči i broj ubijenih žena svake godine.

Na kraju radionice učensicama su podeljeni lifleti sa informacijama o radu SOS telefona.

IMG 20180504 185512

IMG 20180504 190545