Sastanak sa predstavnicima i predstavnicama lokalne uprave Varvarin 31. 07. 2018.

IMG 5307U okviru programa javnog zagovaranja za unapređenje položaja žena u Rasinskom okrugu, Udruženje žena Peščanik i Mreža žena Rasinskog okruga inicirale su sastanak sa predstavnicima i predstavnicama opštine Varvarin, koji je održan 31. jula. U radu sastanka učestvovali su predsednik opštine Vojkan Pavić, zamenica predsednika opštine Violeta Čolaković, načelnica opštinske uprave Gordana Petrović, pomoćnik predsednika opštine za ekonomski razvoj Saša Srećković, predsednica Komisije za rodnu ravnopravnost Danijela Mišković, članica Komisije Jelena Vesić i odbornica u Skupštini opštine Varavarin Ljiljana Jakovljević.

Aktivistikinje Okružne mreže i Udruženja žena Peščanik Snežana Jakovljević, Maja Konstantinović i Tina Ćirić predstavile su sagovornicima i sagovornicama Mapu ženskih prava u Rasinskom okrugu. Reč je o alatu za merenje promena u oblasti ravnopravnosti u lokalnim zajednicama, koji sadrži dvadeset indikatora, od kojih se svaki odnosi na određeni preduslov u određenoj oblasti koji treba ispuniti. Na sastanku je konstatovano da, u odnosu na period kada je Mapa sačinjena, maja 2017., u opštini Varvarin ima određenih pomaka, posebno u domenu javnih politika. Na primer, u Statut opštine je uneta odredba o osnivanju Komisije za rodnu ravnopravnost kao skupštinskog radnog tela, a dve odborničke grupe u Skupštini dobile su šefice. Lokalni akcioni plan, čija je izrada počela prošle jeseni je, u međuvremenu, završen i prema rečima predsednice Komisije za rodnu ravnopravnost uskoro bi trebalo da bude objavljen. Lokalni zvaničnici/ce potvrdili su da je formiran je i Savet za bezbednost, kao i da se iz budžeta izdvajaju izvesna sredstva za nadoknade za rad Komisije za rodnu ravnopravnost.

Tokom razgovora zaključeno je da je jedna od najvećih prepreka za unapređenje rodne ravnopravnosti celokupna atmosfera, koju karakterišu nasilna komunikacija, netolerancija i nedovoljni demokratski kapaciteti društva u celini. U vezi s tim je i nedovoljna informisanost, odnosno društveno neznanje o problemu diskriminacije, u ovom slučaju žena, i na koje načine to usporava ekonomski, politički i društveni razvoj jedne zajednice.