Počinje odrojavanje u kampani 50/50 Žene za Evropu, Evropa za žene

U maju 2019. godine, građanke i građani Evropske unije će glasati za novi sastav Evropskog parlamenta. Ishod ovih izbora će takođe imati uticaja na novu Evropsku komisiju i na evropsku politiku, uzimajući u obzir sadašnjost i oblikovanje budućnosti žena i devojaka u EU.ewl 50 50

Podaci koje ima Evropski ženski lobi pokazuju da su žene i dalje građani drugog reda u Evropskoj uniji. Dok se većina zemalja kreće u pravom smeru, neke države članice EU su zapravo otišle unazad i ni jedna nije postigla punu ravnopravnost polova.

U susret novim izborima za Evropski parlament (23-26. maj, 2019.), Evropski ženski lobi (EWL) pokrenuo je kampanju za ravnomernu zastupljenost žena i muškaraca u Parlamentu, „50:50%, Žene za Evropu, Evropa za žene“ (50:50 Women for Europe, Europe for women).Takođe, ovo je pritisak na EU kako bi se integrisala rodna perspektiva u sve političke i finansijske okvire Evropske unije, u skladu sa Ugovorima EU.

U okviru kampanje 50/50 je i 100-day countdow[i], to je način da se prate sva dešavanja u Briselu ali i na nacionalnom nivou i da se istakne važnost prava žena do Evropskih izbora. Ovo odbrojavanje počinje 13. februara i trajaće do početka izbora.

Elementi kampanje su i Manifest[ii] EWL povodom izbora i izjava, kojom će se predstavnici  političkih stranaka zemalja članica EU, koji će učestvovati na izborima, obavezati da će se zalagati za svet u kojem žene moraju imati jednaka prava da učestvuju u donošenju odluka na svim nivoima.

EWL je kreirao i online peticiju „Ovoga puta glasam“[iii]

Više o kampanji EWL možete pogledati na sledećem linku:

[i] 100 dana odbrojanja do izbora za sastav Evropskog parlamenta

[ii]  (https://www.womenlobby.org/IMG/pdf/european_women_s_lobby_manifesto_2019_final_.pdf)

[iii] https://www.thistimeimvoting.eu/