KOMUNIKACIJOM DO SOLIDARNOSTI MEĐU ŽENAMA

DSC 0844

Povodom završetka izrade murala o temi solidarnosti među ženama, u opštini Aleksandrovac, 27. februara tekuće godine, u Narodnoj biblioteci u Aleksandrovcu, koja je za tu priliku bila opremljena fotografijama sa prizorima iz života seoskih žena, autora Dimitrija Petkovića iz Kruševca, predstavljeni su rezultati projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“, u okviru kojeg je oslikan pomenuti mural. Cilj projekta je osnaživanje žena na selu i u malim urbanim sredinama putem kontakata i saradnje sa ženama u drugim mestima i zemljama. Nosilac projekta je Kulturni centar Grocka. Partnerke u realizaciji projekta bile su lokalne  nevladine organizacije iz Francuske, Italije, Hvratske i Bosne Hercegovine, kao i Udruženje žena Peščanik iz Srbije, koje je organizovalo izradu murala u Aleksandrovcu uz podršku organizacije Ž kao žena i kao Župa i Mreže žena Rasinskog okruga. Logističku podršku oslikavanju murala obezbedila je opština Aleksandrovac. Autorka murala je slikarka Kaća Dimitrijević iz Kruševca.

Mural, kao što je rečeno, za temu ima solidarnost među ženama i nalazi se u na uzgradi u centru Alkesandrovca, u ulici 29. novembra. Motiv murala sastoji se od figure dve žene, od kojih je jedna u polusedećem položaju jer je prema podu /unazad vuku predrasude i stereotipi, dok druga žena stoji nasuprot njoj, pruža joj ruku i pomaže joj da se uspravi, pozivajući se na medjunarodne i domaće zakone o ravnopravnosti i protiv diskriminacije. Slogan koji prati motiv je „Podržimo jedna drugu! - Solidarnost među ženama je važna“.

Napominjemo da je u okviru projekta „Komunikacijom do ženske solidarnosti“ ili u originalu, na engleskom: WOMCOM (Women Communication for Solidarity) urađeno još 5 murala, jedan u Grockoj, a preostala 4, na Hvaru, u Mostaru, u Padovi i Strazburu.

Izradu murala, kao i projekat podržala je Evropska Unija, Erasmus + program za Zapadni Balkan.

52778915 379463825965986 5679514303820988416 n

52918066 412077786263763 1557607865995231232 n