Informisanje građanstva o nasilju u Trsteniku

 

Aktivistkinje Fonda za unapređenje resursa građana/ki Trstenik i Udruženja žena Peščanik iz Kruševca, delile su informativni materijal o nasilju prema ženama, psiho-socijalnoj i pravnoj podršci koju pruža SOS telefon Peščanika, 25. septembra 2017. na glavnom gradskom trgu u Trsteniku.

Ova aktivnost realizovana je u okviru projekta "Bezbedna od nasilja - informiši, podrži, osnaži" koji podržava UNDP (Razvojni program Ujedinjenih nacija) kroz svoj program Integrisani odgovor na nasilje nad ženama.

Sastanak sa partnerkama u Kosovskoj Mitrovici

Aktivistkinje Udruženja žena Peščanik posetile su partnersku organizaciju Ženska asocijacija za ljudska prava iz Kosovske Mitrovice i održale sastanak, koji je ujedno i prva aktivnost na projektu Pregovori Beograd - Priština, iz perspektive žena, koji podržava fondacija Kvinna till Kvinna iz Švedske. Na sastanku su učestvovale 4 aktivistkinje Peščanika i 4 aktivistkinje Ženske asocijacije za ljudska prava. Nakon boljeg međusobnog i upoznavanja sa radom organizacija, učesnice su razgovarale o realizaciji planiranih aktivnosti na projektu.

Cilj projekta je osnaživanje aktivistkinja ženskih prava i žena donositeljki odluka u Južnoj Srbiji i Severnom Kosovu za aktivnije učešće u pregovorima između Beograda i Prištine u procesu EU integracija. Aktivnosti koje će doprineti ovom cilju su: trening za aktivistkinje i donositeljke odluka, sastavljen od dva modula (jedan u Kruševcu, drugi u Kosovskoj Mitrovici), o EU strukturi i procedurama pridruživanja, izgradnji mira, pregovorima između Beograda i Prištine; dve javne diskusije o rezultatima pregovora, ulozi i učešću ženskih grupa i njihovih potreba i prioriteta u proces pregovora; i pisanje preporuka zvaničnicima/ama o inkluziji žena u proces pregovora između Beograda i Prištine.

Projekat će trajati do marta 2018. godine.

Mreža žena Rasinskog okruga

000361 Mreza aktivnosti logo

Cilj osnivanja Mreže je povećanje uticaja žena na kreiranje, sprovodjenje i kontrolu sprovodjenja javnih politika u gradovima Rasinskog okruga podnošenjem zajedničkih inicijativa i predloga lokalnim upravama, unapredjenjem saradnje i medjusobne podrške među ženskim grupama i promovisanjem prava žena.

U periodu koji je prethodio osnivanju Mreže, do 2010., Kruševac i Trstenik su bili jedini gradovi u okrugu, koji su imali telo za rodnu ravnopravnost. U međuvremenu je svih 6 gradova osnovalo telo, 4 grada (Kruševac, Varvarin, Trstenik, Brus) su potpisala Evropsku povelju o ravnopravnosti žena i muškaraca na lokalnom nivou, (očekujemo da ti uskoro učini i Ćićevac), Brus, Kruševac i Ćićevac su sačinili i usvojili lokalni akcioni plan za unapredjenje rodne ravnopravnosti.

Značajnu pažnju Mreža povećuje samoorganizovanju žena u Rasinskom okrugu. Zahvaljujući Mreži, neformalne grupe žena okupljene oko ideje unapredjenja ženskih prava osnažile su se i osnovale sopstvene organizacije; u periodu od 2010. nastale su prve ženske NVO u Aleksandorvcu (Ž kao žena i kao Župa), Brusu (Kaliopa) i Ćićevcu (Una), koje se bave pitanjima ženskih prava. Mreži su se pridružile i organizacije Romani cikna iz Kruševca i Fond za unapređenje resursa građana/ki iz Trstenika.

Zahvaljujući Mreži, uz SOS telefon koje je 2009. osnovalo UŽ Peščanik, sada postoje i dva nova SOS servisa za žene koje su preživele nasilje u porodici, u NVO Ž kao žena i kao Župa i Romani cikni.

Mreža će nastaviti da inicira, predlaže i zahteva od lokalnih uprava u okrugu, samostalno i / ili u saradnji sa svima kojima su ljudska prava na srcu, vladavinu zakona, jednake mogućnosti za žene i muškarce da ostvaruju prava i koriste svoje potencijale, utiču na društveni razvoj i uživaju korist od društvenog razvoja.

Podržavaoci i podržavateljke Peščanika

Darodavci/ke:

„Kruška“ pab
„Aralis“ taksi prevoz
„Avon“ kozmetika
„Bis“ knjižara
“Bisera Bibi” frizure i šmika
„Bjelica dizajn“ dekoracija
„Boss“ taksi prevoz
„Copy studio“ print & design
„Eko sistem“ tehnički pregled
„ET“ picerija
„Evergreen“ cvećara
„Galerija“ poslastičarnica Trstenik
„Happy fitness house“
„Heat pizza“ picerija
„Intimidea“ trgovinska radnja
„Klik“ servis i prodaja mobilnih telefona
„Kralj“ hotel, Vrnjačka Banja
„M&M” butik
„Maki“ pekara
„Mali princ“ poslastičarnica
„Maršal“ frizerski salon
„Mira styling“ frizerski salon
„Ondulado“ frizerski salon
„Panadoro“ pekara
„Prerovo“ restoran
„Rafaelo“ radionica torti i kolača
„Rubin“ AD
„Sarač“ kaffe
„Twins“ kozmetički salon
„Vera“ frizerski salon
„Viktory“ krojačka radnja
„Viola“ frizerski salon

Individualne darodavke:

Ana Berbakov
Ana Brkić
Božana Ivanović
Brana Čolić
Dana Jovanović
Milkana Pavlović
Nadežda Kostić
Nataša Popović
Slađana Anđelković
Slavica Stanojlović Urošević
Snežana Jakovljević
Suzana Jovanović
Svetlana Nikolić

Donatori/ke:

„Autonomni ženski centar“ UŽ
„Kod Ljube“ restoran
„Littera“ knjižara
„Prerovo“ restoran
„Entercom“ Z.T.R.

Božana Ivanović
Danica Belopavlović
Dušanka Savić
Dušanka Veljić
Radmilo Đurđević
Snežana Jakovljević
Stanka
Tanja Bjelanović
Tena Ivanović
Vladimir Petrović
Žaklina Ilić

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas