Aktivne devojke za društvo jednakosti

Projekat Aktivne devojke za društvo jedanokosti je drugi projekat Udruženja žena Peščanik koji podržava švedska Fondacija za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna.

Realizacija projekta počela je januara 2013-te i trajaće do 31. 10. 2014. Projekat je vredan 47 701 evro.

Osnaživanjem devojaka Udruženje žena Peščanik bavi se gotovo već deceniju. Prepoznajući mlade žene kao posebno marginalizovanu i ugroženu kategoriju žena, 2005. godine smo u saradnji sa Ženama na delu iz Beograda i Ženskom alternativom iz Sombora a uz podršku Kvinne till Kvinne organizovale i održale seminar o ženskim pravima za po 8 mladih aktivistkinja iz Sombora i Kruševca . Cilj seminara bio je povećanje rodne osetljivosti, znanja i veština i širenje aktivizma među mladim ženama u pomenutim gradovima.

Nakon pomenutog seminara, Peščanik je nastavio rad na osnaživanju mladih žena organizujući radionice u srednjim školama u Kruševcu o temama rod i pol, nasilje u partnerskim vezama, asertivnost da bi 2011. osnovao, prvu ikada u Rasinskom okrugu, vršnjačku edukaciju o ženskim pravima za devojke.

Prema planu, vršnjačka edukacija podrazumevala je organizovanje edukacije za mlade žene iz svih 6 gradova okruga koje bi nakon edukacije trebalo da organizuju i facilitiraju radionice u srednjim školama. Edukacija je održana aprila 2011. u Kruševcu i na njoj su učestvovale 22 mlade žene, od kojih je 15 prenelo znanja i informacije vršnjakinjama putem 20 radionica koje su održale do kraja godine.

Širenje i deljenje znanja medju mladim ženama, uglavnom učenicama srednjih škola u gradovima okruga nastavljeno je i tokom 2012, u kojoj je održana 21 radionica. Ukupan broj devojaka, učesnica radionica u 2011. i 2012. bio je blizu 600.

Projekat „Aktivne devojke za društvo jednakosti" rezultat je napred opisanog rada na osnaživanju devojaka. On predvidja nastavak aktivnosti na osnaživanju devojaka u ovom delu Srbije kroz realizovanje još jednog seminara za obuku novih dvadesetak devojaka u Rasinskom okrugu o ženskim pravima koje će kasnije na radionicama prenositi informacije i znanja svojim vršnjakinjama. Planirano je da do kraja projekta bude održano 48 radionica za više od 700 učesnica. U 2014. godini planirana je izrada filma o položaju i stanju ljudskih prava mladih žena na ovim prostorima.

Izveštaj za 2013. godinu

Donatorke

Ženske mreže

Kancelarija

  • Obilićeva 50/2
    Kruševac, Srbija

Podržite nas

Pratite nas