Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

PAMTIMO HRABRI OTPOR ŽENA

24. maja 2023.

Udruženje žena Peščanik

Žene u crnom

 

Kruševac – Beograd, 24. maja 2023.

 

PАМТИМО HRABRI OTPOR ŽENA

Zahtev Gradu Kruševcu za proglašenje 24. maja Danom sećanja na majske proteste u Kruševcu i Rasinskom okrugu protiv mobilizacije rezervista 1999.

 

Jasmina Palurović, gradonačelnica

Predrag Vukićević, predsednik Skupštine Grada Kruševca

Skupština Grada Kruševca

 

 

Poštovana gospođo Palurović,

Poštovani odbornici i odbornice Skupštine grada,

od 2014. obraćavamo vam se zahtevom da 24. maj – Međunarodni dan ženskih akcija za razoružanje proglasite Danom sećanja na majske proteste 1999. u Kruševcu i Rasinskom okrugu protiv mobilizacije i rata na Kosovu.

Majski protesti 1999. su delo građanki i građana, koji su digli glas protiv toga da njihovi sinovi, očevi, braća, muževi i prijatelji, susedi i poznanici budu žrtve interesa političkih, ratnoprofiterskih i kriminalnih grupa, koje su bile vlast ili bliske vlasti i odlučivale o njihovom životu i smrti. Loše političke procene i odluke, zanemarivanje interesa građana i građanki da žive u miru i blagostanju, kao i stavljanje nacije i teritorije iznad vrednosti ljudskog života doveli su do razornih posledica i gubitaka.

Nezvanično, u Rasinskom okrugu je 1999. mobilisano oko 12.000 muškaraca. Broj poginulih je 52. Kao građanke i žiteljke ovog okruga i Srbije i danas žalimo za ljudskim životima i gubicima. I danas se, kao i tada na protestima, pitamo zašto i u čije ime se taj rat vodio. Jer, u naše nije.

24 godine nakon rata na Kosovu i NATO bombardovanja podsećamo da Srbija nije imala ozbiljan i sistematičan program za tretman posledica traume kojoj su bili izloženi kako neposredni učesnici rata tako i njihovi bližnji i da je u privatnom posedu njenih građana još mnogo oružja. Zakon o pravima civilnih žrtava rata je restriktivan, a pravda za mnoge nedostupna. Žrtve seksualnog nasilja nisu dobile priliku da slobodno i bez straha svedoče o svom iskustvu niti obeštećenje za ono što su preživele. Više od 1600 osoba na Kosovu i dalje se vodi kao nestalo.

Bez kulture sećanja nećemo znati svoju prošlost, a bez prošlosti nema ni budućnosti. Zato vas i ovog proleća pozivamo, u znak poštovanja prema građanima i građankama koji su imali više razuma od njihovih političkih elita i u ime pijeteta prema žrtvama bespotrebnog rata i saosećanja sa preživelima da 24. maj proglasite Danom sećanja na proteste 1999.

 

 

 

Scroll