Aleksandrovac potpisao Evropsku povelju o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou

U opštini Aleksandrovac danas je svečano potpisana Evropska povelja o rodnoj ravnopravnosti na lokalnom nivou. Na taj način, proces usvajanja i potpisivanja ovog dokumenta u Rasinskom okrugu je zaokružen, DSCI9549 s obzirom da se sada svih pet opština, Aleksandrovac, Brus, Varvarin, Ćićevac i Trstenik, kao i Grad Kruševac, nalaze na listi među 70 lokalnih zajednica u Srbiji i nekoliko stotina u svetu, koji su se obavezali, i na ovaj način, na rad na unapređenju ravnopravnosti. Pomenuta povelja nastala je na 6-toj ministarskoj konferenciji Saveta Evrope o ravnopravnosti između žena i muškaraca, 8. i 9. juna 2006. u Stokholmu i predstavlja važan alat za rad lokalne samouprave dajući određene smernice za unapređenje rodne ravnopravnosti, a za građane i građanke, posebno civilni sektor za monitoring i javno zagovaranje za promene.

Drugi redovni godišnji sastanak Mreže žena Rasinskog okruga

Učesnice drugog redovnog godišnjeg sastanka Mreže žena Rasinskog okruga, održanog od 05 do 07. oktobra 2018. u Vrnjačkoj banji, na kojem je učestvovalo 16 žena iz ženskih grupa iz okruga razmenile su informacije o aktivnostima realizovanim u periodu od prošlog sastanka Mreže, aprila ove godine i planovima za predstojeći period.

50:50% Žene za Evropu, Evropa za žene Kampanja za izbore za Evropski parlament u maju 2019.

Posle izbora 2014. godine, samo 37% Evropskog parlamenta činile su žene i ovaj broj se kasnije dodatno smanjio. To znači da je oko 200 muškaraca više nego žena u najvišem predstavničkom telu EU. ewl 50 50Samo 2 od 15 predsedavajućih Evropskim parlamentom su žene i samo 9 od 28 Evropskih komesarki su žene. U nacionalnim parlamentima 10 zemalja članica EU, naprimer, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Kipru, Irskoj Letoniji, Mađarskoj, Malti, Rumuniji i Slovačkoj, muškaci čine više od 80% članstva. U 2015. samo 3 žene bile su na čelu država članica EU: u Hrvatskoj, Litvaniji i Malti. U većini pomenutih zemalja, uključujući i Francusku, Grčku, Italiju, Portugaliju, sve najveće političke partije vode muškarci. U zemljama Evropske unije, 85% svih osoba na poziciji gradonačelnika/gradonačelnice su muškarci. Posle izbora 2014. godine, samo 37% Evropskog parlamenta činile su žene i ovaj broj se kasnije dodatno smanjio. To znači da je oko 200 muškaraca više nego žena u najvišem predstavničkom telu EU. Samo 2 od 15 predsedavajućih Evropskim parlamentom su žene i samo 9 od 28 Evropskih komesarki su žene.U nacionalnim parlamentima 10 zemalja članica EU, naprimer, Bugarskoj, Češkoj, Estoniji, Kipru, Irskoj Letoniji, Mađarskoj, Malti, Rumuniji i Slovačkoj, muškaci čine više od 80% članstva. U 2015. samo 3 žene bile su na čelu država članica EU: u Hrvatskoj, Litvaniji i Malti. U većini pomenutih zemalja, uključujući i Francusku, Grčku, Italiju, Portugaliju, sve najveće političke partije vode muškarci. U zemljama Evropske unije, 85% svih osoba na poziciji gradonačelnika/gradonačelnice su muškarci.