Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

Udruženje žena Pešcanik

Mobilne crkve

29. aprila 2013.

Do nedavno sam se vozila Next taksijem. Službenice ili dispečerke ovog prevoznika u Kruševcu pamtim kao ljubazne osobe koje govore istinu, odnosno ne kažu da vozilo stiže odmah a nema ga 15 minuta – odmah je stvarno odmah. Sa vozačima Next-a nisam imala loša iskustva, razgovarali smo o političkoj situaciji, vremenu, ženskim pravima… Next vozila moje koleginice i ja koristile smo i u službene svrhe. I bile zadovoljne.Vremenom , međutim, vozila Nexta sve manje su bila taksi, a sve više pokretne crkve, u kojima su ikone, krstovi, brojanice i druge svete stvari kao lijane visile sa retrovizora ili se uzdizale sa komandne table… Plašila sam se da će me prilikom ulaska u vozilo vozač poprskati svetom vodicom ili mi podneti kandilo pod nos. Kada sam pozvala udruženje da pitam da li ubuduće mogu da računam na vozilo bez crkvenih obeležja dobila sam odgovor da su vozila Next-a osveštena (?!).

Prestala sam da koristim Next taksi i pozvala Boss. Bilo je sve u redu, dok jednom po mene nije došao mlad, uredan, u plavu košulju kratkih rukava obučen vozač, kao da je lično za volan seo predsednik parlamenta ili ministar pravde možda. U vozilu su bila 2 krsta, veliki, okačen na retrovizoru i drugi, manji, na komandnoj tabli. Službenica je, kada sam je pozvala, kazala: „Dobićete vozilo kakvo želite, samo morate naglasiti svaki put kada zovete za vožnju“.

Ustav u članu 11 definiše Srbiju kao „svetovnu državu“. Kaže da su „Crkve i verske zajednice odvojene od nje“ i da ne postoji „državna religija“, a da je verovanje ili neverovanje privatna stvar. Međutim, predstavnici/e vlasti učestvuju u verskim svečanostima i javno govore o svojoj religijskoj pripadnosti iako mene, ni kao građanku ni kao osobu, ne zanima da li oni veruju ili ne, zašto i u koga. Takozvana Srpska nova godina slavi se i plaća parama svih poreskih obveznika dakle i ateista / kinja i pripadnika /ca drugih veroispovesti, institucije imaju svoje krsne slave i organizuju verske proslave, postoje časovi veroučenja u školama, crkva je ušla i u vojsku… Ne zna se ko je bogobojažljiviji: političari, mediji, policija, koju u reklami čuva Bog, mada nije najjasnije čime to ona zaslužuje.

Kada udjem u taksi vozilo više ne pitam za kim zvono zvoni – zvoni za svima nama.

Snežana Jakovljević

Scroll