Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Aktivnosti Mreže žena Rasinskog okruga

30. avgusta 2022.

Tokom vikenda 19-21. avgusta 2022, na Goču smo održale smo još jedan sastanak Mreže žena Rasinskog okruga. Bila je to prilika ne samo za razmenu informacija o stanju ženskih prava u lokalnim zajednicama već i za promišljanje aktuelne političke i društvene situacije – rat u Ukrajini, Europrajd i pitanje odnosa Kosova i Srbije.

U diskusiji se čulo da rešavanje situacije na Kosovu ne odgovara ni nekim Srbima, ni nekim Albancima, a ni nekim Srbima, koji žive na Kosovu, iz različitih interesa. Složile smo se oko toga da je u Srbiji na delu zaplašivanje građana, na sve načine, radi ostvarivanja kontrole i moći i lakšeg vladanja. Prenosimo neke od izjava diskutantkinja:

– Nestašice su veštački izazvane, verovatno izvozimo šećer…  Pretpostavljam da i najava nastašice najave struje znači da ćemo izvoziti struju…

– Zna li neko šta se dogodilo sa bombama, koje su pre samo izvesnog vremena bile postavljanje u školama, institucijama? Nema ih više. Vlastima više ne odgovara da prave frku i nered na taj način.

– Predsednik države napravi problem na Kosovu ili sa Kosovom, a onda kao ide da ga rešava i pregovara u Briselu.

U vezi sa Prajdom, diskutantkinje su, takođe, smatrale da je reč o zastrašivanju građana u smislu svašta će se dogoditi ako se organizuje prajd i aktiviranju desničara, koji se i, inače, oglašavaju po i o svim pitanjima u državi. Izvesne najave da će prajd biti otkazan diskutantkinje su ocenile pokušajem da se nekome (kome?) pošalje poruka da prajd treba otkazati. Jedna aktivistkinja je kazala da ne treba mnogo slušati šta se govori nego šta se radi, da li država učestvuje u organizaciji i na koji način, a da je to moguće saznati ukoliko pratimo izjave predstavnika i predstavnica same LGBT zajednice.

I konačno, iako tema broj 1, rat u Ukrajini ostao je u senci drugih tema. Ljudima se čini da je to daleko od njih i da ih se to ne tiče, iako uopšte nije daleko i itekako nas se tiče, svih nas. Aktivistkinja Peščanika je navela zvanične podatke o izbeglicama za Kruševac, kazavši da ih ima 8, 5 žena i troje dece. Sve izbegle osobe smeštene su u privatnim kućama, prijavljene su Komesarijatu za izbeglice i Komesarijat je sa njima u kontaktu. UŽ Peščanik je pozvalo, putem Facebooka, žene izbegle iz Ukrajine da se u slučaju potrebe jave organizaciji za podršku, na SOS telefon.

U nastavku dana prešlo se na temu bezbednosrti u lokalnoj zajednici. Na pitanje i molbu da razmisle o problemima bezbednosti u njihovim sredinama, članice Mreže žena Rasinskog okruga su navele sledeće:

– nedostak lekara specijalista, Ćićevac;

– potreba postavljanja saobraćajne signalizacije na peščakom prelazu u Ćićevcu;

– psi lutalice u Varvarinu;

– nema Saveta za bezbednost niti rade;

– nema komisija za rodnu ravnopravnost ili ne rade;

– osim Aleksandrovca, nijedan grad nema akcioni plan za unapređenje položaja žena i rodne ravnopravnosti;

– bezbednost popisivačica tokom predstojećeg popisa;

– da se od komisija za rodnu ravnopravnost zatraži spisak dokumenata lokalnih, na koje su dale mišljenja i šta su bili njihovi komentari i zahtevi…

Dogovoreno je da se u vezi sa izlistanim probemima sačine inicijative za moguća rešenja i upute lokalnim upravama.

 

(Projekat „Bezbedna žena – slobodna žena“, 2022 – 2023, Udruženje žena Peščanik realizuje uz podršku Fondacije za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna.)

 

Scroll