Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Apel za mir u Ukrajini, Beč, juni 2023

13. juna 2023.

„Osuđujemo rusku invaziju na Ukrajinu. Potpuno smo svesni i suodgovornosti NATO-a za sukob… Vreme je da oružje utihne i da diplomatija počne da radi. Logici rata moramo suprotstaviti logiku mira“, kaže se, između ostalog, u Apelu za mir u Ukrajini, donetom na Međunarodnom samitu, Beč, 09-11. jun 2023.

Na samitu su, na poziv Ženske Internacionalne lige za mir Austrije, učestvovale i predstavnice UŽ Peščanik, Snežana Jakovljević i Asocijacije žena Mitrovica za ljudska prava, Kosovo, Vetone Veliu.

One su u delu o ulozi civilnog društva i feminističkoj mirovnoj perspektivi govorile o saradnji i povezivanju aktivistkinja Srbije i Kosova u cilju prevencije novih konflikata.

Samit je okupio oko 300 mirovnih aktivista i aktivistkinja iz dvadesetak zemalja. Učesnicama i učensicima skupa obratili su se putem video bima Noam Chomsky i Jeffrey Sachs. Govorili su, između ostalih i David Choquehuanca (potpredsednik Bolivije), Anuradha Chenoy (nekadašnja profesorka Džavaharlal Univerziteta u Nju Delhiju), Nina Potarska, Karyna Radchenko i Yurij Sheliazhenko, svi iz Ukrajine.

U okviru Samita, priređen je koncert u čast 180 godišnjice rođenja Berthe von Suttner, novelistkinje i pacifistkinje koja je 1905, kao druga žena u istoriji, dobila Nobelovu nagradu i prva koja je tu nagradu dobila za doprinos miru. Nastupio je Ženski kamerni orkestar osnovan pre 41 godine u Beču. Koncert je bio posvećen miru, toleranciji, ljudskim pravima, zaštiti okruženja i zabrani / ukidanju nuklearnog naoružanja.

Scroll