Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Dan sećanja na majske proteste u Rasinskom okrugu protiv mobilizacije i rata na Kosovu, 1999.

23. maja 2022.

Udruženje žena Peščanik

Mreža Žene u crnom
Mreža žena Rasinskog okruga

Kruševac – Beograd, maj 2022

Saopštenje za javnost: Dan sećanja na majske proteste u Rasinskom okrugu protiv mobilizacije i rata na Kosovu, 1999.

Već 3 meseca na tlu Evrope svedočimo ponovnom ubijanju ljudi, izbeglištvu miliona, uglavnom žena i dece, razaranju gradova i uništavanju prirode. Oštro osuđujući rusku agresiju na Ukrajinu i izražavajući solidarnost sa građanima i građankama Ukrajine, sećamo se ratova i ratnih stradanja na prostoru bivše JugoslavijeJugoslavije.

Država Srbija i mi, njene građanke i građani, skoro 30 godina nakon rata u Jugoslaviji, činimo društvo, u kojem veliki broj ljudi, sa istim žarom sa kojim podržava i ima razumevanje za rusku agresiju na Ukrajinu i dalje negira, ignoriše i minimizuje sudski utvrđene činjenice o zločinima, koji su počinjeni u naše, promoviše, slavi i brani zločince, koji su pravosnažno osuđeni pred međunarodnim i domaćim sudovima i ustupa im javne resurse na korišćenje, da govore i promovišu svoje knjige i publikacije.

Ovog maja navršava se 23 godine od rata na Kosovu, koji je predstavljao kulminaciju ratnohuškačke politike devedesetih na Zapadnom Balkanu. I 23 godine od majskih protesta, kada su na ulicama Kruševca i Aleksandrovca svakoga dana, stotine građanki i građana, u jednoj od, u to vreme, retkih oaza otpora tadašnjem režimu, dizale glas protiv ratnih stradanja i razaranja i mobilizacije i odvođenja muškaraca u rat na Kosovo. Prema podacima objavljenim u izveštajima medija, u Rasinskom okrugu je prisilno mobilisano oko 12000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. Film „Albanke su naše sestre“ jedno je od retkih svedočanstava o tim danima u Kruševcu, a list Republika, svojevremeno, i ženske grupe danas, među retkim čuvarkama sećanja na hrabri otpor građanki i građana okruga.

Udruženje žena Peščanik i Mreža Žene u crnom i ovog maja traže od države Srbije i lokalnih uprava u Rasinskom okrugu da 24. maj, Dan ženskih akcija za mir i razoružanje proglasi Danom sećanja na majske proteste i hrabri otpor građana i građanki Kruševca i Rasinskog okruga.

 Od državnih zvaničnika tražimo da preuzmu punu odgovornost za učešće Srbije u ratovima devedesetih. Javnosti poručujemo da je sećanje odgovornost i da nema pomirenja bez suočavanja sa prošlošću, a suočavanje je nemoguće bez saznanja o činjenicama i istini.

PAMTIMO HRABRI OTPOR ŽENA 1999

Ulična akcija sećanja na majske proteste, Kruševac, 24 maj 2022, Trg glumaca i glumica

Scroll