Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Kruševac i okolne vesti

7. jula 2023.

Kruševac protiv nasilja, 06.07.2023.

U Kruševcu održan protest protiv nasilja. Mesto okupljanja bio je Pozorišni trg, na kojem su se građanima i građankama obratili Zorica Jovanović, prosvetna radnica i Vladimir Savić, lekar ginekolog. Zorica Jovanović je kazala, između ostalog, da je nasilje sveprisutno i da su neznanje i neukost načinili više štete građanima i građankama nego prirodne nepogode. Vladimir Savić je kazao da Kruševac pripada svima koji u njemu žive, što znači i onima koji protestuju i da oni iz njega neće da odu jer „Kruševac je pomalo i naš grad“.

Oko 500 ljudi, koliko ih se okupilo na protestu prošetalo je glavnom ulicom do spomenika Kosovskim junacima i spomen parka Kosturnica da bi se skup završio na mestu na kojem je i počeo, na Pozorišnom trgu.

LAP za rodnu ravnopravnost, 06.07.2023.

Na sednici Saveta za rodnu ravnopravnost Grada Kruševca najavljen početak izrade novog lokalnog akcionog plana za rodnu ravnopravnost. Podsećamo da je prethodni istekao 2020.

Naše priče, 06.07.2023.

U okviru priprema za realizaciju projekta „Naše priče“ aktivistkinje UŽ Peščanik održale su sastanak sa partnerskim oganizacijama Vatra iz Albanije i Asocijacijom žena Mitrovice za ljudska prava Kosovo. Na sastanku su razmenjene informacije i ideje u vezi sa aktivnostima na projektu, koji inače podržava Western Balkan Fond. Cilj projekta je smanjenje predrasuda i distance među građanima i građankama pomenutih zemalja putem razmene iskustva i informacija, kao i doprinos stvaranju ženske istorije na ovim prostorima. Projekat će trajati 4 meseca, a rezultat zajedničkog rada biće publikacija sastavljena od kratkih životnih priča žena iz Albanije, sa Kosova i iz Srbije.

Unapređena prevencija – bolja zaštita, 07.07.2023.

Na inicijativu UŽ Peščanik danas će biti održan sastanak ženskih grupa u Rasinskom okrugu radi razmatranja i dogovora o sprovođenju predviđenih aktivnosti u okviru projekta. Ovaj projekat trajaće 6 meseci, a Peščanik ga sprovodi uz podršku Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj (BMZ) i Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit – GIZ GmbH

Potrebni su nam bezbedni javni prostori

U okviru projekta, koji UŽ Peščanik realizuje uz podršku UN Women agencije za unapređenje položaja žena i rodnu ravnopravnost, u toku je kampanja koja obuhvata emitovanje video materijala i objavljivanje fotografija na društvenim mrežama u cilju mapiranja problema sa kojima se susreću građanke Kruševca u javnom prostoru. U toku je takođe i izrada izveštaja o realizovanom istraživanju o bezbednosti žena u javnom prostoru.

 

 

Scroll