Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Održan sastanak Savetodavnog odbora WAVE Mreže

22. maja 2023.

Na sastanku Savetodavnog odbora WAVE Mreže, koji je održan u Beču od 15 do 17. maja 2023. učestvovalo je, uživo i online, između 40 i 50 predstavnica ženskih grupa članica Mreže iz cele Evrope.

Tokom prvog dana razgovaralo se o vrednostima Mreže i Mreži kao bezbednom prostoru. Diskutantkinje su isticale da članice treba da budu nežne jedna prema drugoj, pažljive u ophođenju i prilikom iznošenja mišljenja, kao i da je neohodno razdvojiti lično i profesionalno. Rečeno je da treba uvažavati razlike i kontekst iz kojeg dolazimo i potrebe i prioritete članica Mreže.

WAVE tim je informisao Odbor da, zahvaljujući podršci Šanel Fondacije, ima sredstva da godišnje, počev od 2023. zaključno sa 2025. organizuje po 1 sastanak uživo za 2 regiona. U grupi / regionu Jugoistočna Evropa razgovarale smo o konfliktima, bivšim, sadašnjim i / ili tinjajućim u mnogima od naših zemalja i pitanju nasilja prema ženama.

Potom se diskutovalo, opet u grupama, o temama koje smo same birale: javno zagovaranje, opšti i specijalizovani servisi podrške, femicid, starateljstvo nad decom, prevencija nasilja prema ženama…

Tema sastanka je bila i izrada godišnjeg izveštaja (WAVE Country Report) o stanju specijalizovanih servisa podrške za žene sa iskustvom muškog nasilja u zemljama, članicama WAVE Mreže. Cilj prikupljanja podataka (za 2022.) i izrade izveštaja je da se identifikuju nedostaci i propusti u obezbedjivanju podrške ženama, a nalazi koriste za zagovaranje i lobiranje. Rok za slanje popunjenog upitnika WAVE timu je 23. juni 2023.

Odbor je informisan da će se WAVE Konferencija 2023. održati sredinom oktobra, u Španiji, Madrid.

Scroll