Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

PRAVDA ZA MARIJU LUKIĆ

10. juna 2020.

Poziv na skup podrške i solidarnosti sa Marijom Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja

– Kruševac,  ispred zgrade Osnovnog suda, sreda 10.06.2020. od 10.45h –

 

Kruševac, 09. jun 2020.

 

Za sredu, 10. juni 2020, u Osnovnom sudu u Kruševcu, zakazano je ročište u postupku protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus za krivično delo nedozvoljene polne radnje[1] i polno uznemiravanje[2], po krivičnoj prijavi Marije Lukić. Za isto delo, protiv Jeličića je prijavu podnelo još šest žena iz Brusa, ali je javno tužilaštvo te prijave odbacilo sa obrazloženjem da nisu osnovane.

 

Podsećamo da je suđenje Jeličiću, avgusta 2019. na zahtev advokata Marije Lukić i na osnovu odluke Apelacionog suda, izmešteno iz Brusa u Osnovni sud u Kruševcu. Na saslušanju, 11. marta 2020. govorili su veštaci koji su obavili veštačenje telefona i sim kartica, jer je više hiljada telefonskih poruka, koje je Marija Lukić dobila od Jeličića, priloženo kao dokazni materijal. Optuženi se nije pojavio na suđenju, te je postupajući sudija, Aleksandar Kocić, odložio završno saslušanje za 24. mart naloživši njegovo privođenje. Zakazano ročište je zbog pandemije virusa korona i vanrednog stanja, otkazano.

 

Advokatski tim tužilje je, u međuvremenu, odustao od saslušanja preostalih svedoka objasnivši da planirane svedokinje, koje su, takođe, podnele prijavu protiv Milutina Jeličića, trpe pritiske i da su prikupljeni dokazi dovoljni „da se donese osuđujuća presuda“.

 

Pritisci na podnositeljke prijava, tužilju Mariju Lukić, kao i na sud, inače, traju sve vreme. Kao predsednik opštine (Brus), Milutin Jeličić je imao moć i resurse u rukama uključujući i podršku vladajuće Srpske napredne stranke, čiji je član bio, te je u nekoliko navrata organizovao podršku pristalica u cilju zaplašivanja žena koje su progovorile o nasilju kojem su bile izložene, ali i suda. Nakon njegovog razrešenja sa dužnosti i prelaska u Srpsku radikalnu stranku, predstavnici te stranke su se pojavili na suđenju, a njihov predsednik je vređao aktivistkinje ženskih grupa, okupljene da podrže Mariju Lukić.

 

Kao građanke i aktivistkinje, smatramo da je naše prisustvo ispred i u sudnici važno zbog transparentnosti procesa, ali i poruke koju, na taj način šaljemo ženama koje su pretrpele bilo koji oblik seksualnog nasilja: da nisu same i da za njih postoji pravda.

 

Pozivamo građane i građanke da nam se pridruže na strani pravde. Apelujemo na javnost da osudi svaki oblik nasilja prema ženama. Tražimo od suda da presudu donese, nepristrasno i po zakonu.

 

PRAVDA ZA MARIJU LUKIĆ!

PRAVDA ZA SVE ŽENE SA ISKUSTVOM SEKSUALNOG NASILJA!

[1] član 182, stav 2 u vezi sa članom 181 stav 1 KZ

[2] član 182a, stav 1 u vezi stava 3 KZ

Scroll