Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

Udruženje žena Pešcanik

Priznanje za aktivistkinju UŽ Peščanik

6. marta 2024.

Aktivistkinja Udruženja žena Peščanik Snežana Jakovljević jedna je dobitnica nagrade „Anđelka Milić“ za 2024, koju dodeljuje Sekcija za feministička istraživanja i kritičke studije maskuliniteta. Ona je nagradu dobila u kategoriji za izuzetan ili životni doprinos u stvaranju znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija i njihove primene u ženskom pokretu, kao i afirmaciji politika rodne ravnopravnosti u Srbiji, u kojoj je takođe nagrađena i profesorka doktorka emerita Svenka Savić, Univerzitet u Novom Sadu.

Dobitnica nagrade „Anđelka Milic“ za najbolji naučni rad u oblasti društvenih i humanističkih nauka, kulture i umetnosti, koji je objavljen u 2023. je Jasna Jovićević za monografiju „Dobro jutro džezerke“.

Za podršku razvoju stvaranja znanja iz oblasti rodnih i feminističkih studija u Srbiji (teorija i istraživanja) nagrada je pripala Nataši Todorović i Milutinu Vračeviću, Crveni krst Srbije.

Za uvodjenje ili podsticanje praksi koje doprinose uspostavljanju rodne ravnopravnosti u organizacijama, institucijama ili u lokalnim zajednicama putem feminističkih istraživanja i kritičkih studija maskuliniteta nagrađena je Biljana Stepanov, Centar za podršku ženama Kikinda.

Za kreativni poduhvat, koji koristi saznanja iz oblasti feminističke teorije i istraživanja, kao i kritičkih studija maskuliniteta nagrađen je projekat „Izuzetne žene Srbije“, čije su autorke: Nađa Bobičić, Dara Šljukić, Ane-Sicke Brinks, Aleksandra Kalinić i Nevena Nikolić.

Nagrade će dobitnicama biti uručene u sredu, 06. marta 2024. na svečanosti u Aeroklubu, od 18h.

Anđelka Milić (Beograd, 1942-2014), doktorirala je sociologiju 1975. na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Radila u Institutu društvenih nauka i na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Stručno se usavršavala, a kasnije i držala predavanja, u Nemačkoj, Engleskoj i SAD. Oblasti rada: sociologija porodice, sociologija omladine, sociologija obrazovanja, antropologija. Osnivačica rodnih studija na Univerzitetu u Beogradu, 1992, prvih na Balkanu). Bila predsednica Srpskog sociološkog društva, 1977-1979. Knjige: Zagonetka omladine: teorija i istorija omladinske strukture (1987), Klase i porodica (1978), Domaćinstvo, porodica i brak u Jugoslaviji (1981; zajedno s Evom Berković i Ružom Petrović), Žene, politika, porodica (1994), Generacija u protestu: sociološki portret učesnika Studentskog protesta 96/97 na Beogradskom univerzitetu (1998, zajedno s Lilijanom Čičkarić), Sociologija porodice (2001. i 2007), Ženski pokret na raskršću milenijuma (2002).

Scroll