Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Proglas Mreže Žene protiv nasilja za podršku Mariji Lukić

2. novembra 2019.

zene protiv nasilja

Mreža Žene protiv nasilja traži pravdu za Mariju Lukić i sve žene sa iskustvom seksualnog nasilja

sreda 06.11.2019

Beograd, ispred Ministarstva Pravde, Nemanjina 22, 10.00 – 11.00h

Niš, preko puta zgrade Osnovnog suda, 11.00 – 12.00h

Kruševac, ispred zgrade Osnovnog suda, od 10.45h

Smederevska Palanka, na Trgu heroja, od 11.00h

Uoči ročišta u postupku koji pred Osnovnim sudom u Kruševcu, Javno tužilaštvo vodi protiv Milutina Jeličića Jutke, bivšeg predsednika opštine Brus, na osnovu krivične prijave Marije Lukić za seksualno uznemiravanje[1] zloupotrebom službenog položaja, Mreža Žene protiv nasilja poziva građane i građanke Srbije na skup podrške i solidarnosti sa Marijom i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja. Akcija podrške biće održana neposredno pred početak ročišta, 6. novembra, u Beogradu (ispred zgrade Ministarstva pravde, Nišu (Preko pute zgarde Osnovnog suda), Kruševcu (Ispred zgrade Osnovnog suda).

Podsećamo da je osim Marije Lukić, tužbu protiv Jeličića podnelo još 6 žena iz Brusa ali je javno tužilaštvo te tužbe odbacilo kao neosnovane. Nakon iznošenja optužbi, na Mariju i žene iz Brusa počinje hajka pristalica i osoba bliskih Jeličiću, koja se ogleda u pretnjama, uvredama, nipodaštavanju tužilja. Na zahtev advokata Marije Lukić za izuzeće suda u Brusu, suđenje je premešteno u Kruševac i od tada su održana dva ročišta, u avgustu i septembru tekuće godine, a za 6. novembar zakazano je treće.

Slučaj Marije Lukić i drugih žena iz Brusa smatra se srpskim „Me too“ slučajem i nikako nije usamljen. Seksualnom nasilju/uznemiravanju i govoru mržnje, svakodnevno su izložene žene u Srbiji , uključujući i žene iz javne sfere i politike. Naime, prema istraživanju Misije OEBS-a u Srbiji, sprovedenom na uzorku od više od 2000 žena, dve od pet ispitanih žena navele su da su doživele seksualno uznemiravanje u nekom trenutku od svoje 15. godine pa nadalje, a 18% je navelo da je doživelo takvo iskustvo u poslednjih 12 meseci. Krivični zakonik Srbije u članu 182a prepoznaje krivično delo polnog uznemiravanja i definiše ga kao „svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje, koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva lica u sferi polnog života, a koje izaziva strah ili stvara neprijateljsko, ponižavajuće ili uvredljivo okruženje”. Za ovo krivično delo propisana je novčana ili kazna zatvora do 6 meseci.

Pravda za Mariju, Sandru, Snežanu i Danijelu iz Brusa, Danijelu iz Vranja, žene iz Leskovca i drugih mesta, sa iskustvom seksualnog nasilja, uključujući i one koje su u strahu da progovore ili su ucenjene te njihovi slučajevi nisu dospeli u javnost, pravda za naša sestre, majke, ćerke, prijateljice i svaku od nas.

 

Zato budi u Beogradu ispred Nemanjine 22 u 10.00 časova!

Zato budi u Nišu preko puta zgrade osnovnog suda u 11.00 časova!

Zato budi u Kruševcu ispred zgrade osnovnog suda u 10.45 časova!

Zato budi u Smederevskoj Palanci na Trgu heroja u 11.00 časova!

Scroll