Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Projekcija filma „Žene Srebrenice govore“ u Kruševcu

28. jula 2010.

U saradnji sa Mrežom žena u crnom Srbije u utorak 29.06.2010 u 18:00 časova u Skupštini grada Kruševca održana je projekcija filma „Žene Srebrenice govore“ povodom petnaestogodišnjice genocida počinjenog u Srebrenici. Učesnici/e diskusije bili su Miloš Urošević i Nataša Lambić iz organizacije Žene u crnom iz Beograda kao i Nevena Kostić iz organizacije Žene za mir iz Leskovca. Projekciju, kao i učesnice/ke diskusije najavila je Jelena Memet, aktivistkinja Udruženja žena Peščanik.

Dokumentarni film „Žene Srebrenice govore“ je režirala Milica Tomić, poznata multimedijalna umetnica u Srbiji i regiji. Ovaj film se sastoji od razgovora sa srodnicama ubijenih i nestalih u genocidu počinjenom u Srebrenici u julu 1995. godine. U filmu govori 17 žena.

Njihov iskaz je unutrašnji dijalog sa institucijama u Srbiji, naslednicama režima koji smatraju odgovornim, koji im daju lažna obećanja, ne priznaju zločine, ne ispunjavanju međunarodne obaveze prema žrtvama genocida, ne uvažavaju dostojanstvo žrtava.

To je i dijalog sa zajednicom u Srbiji u čije ime je izvršen genocid u Srebrenici, zajednici u kojoj preovladava relativizacija i poricanje genocida, glorifikacija zločinaca, nedostatak empatije i solidarnosti sa žrtvama zločina počinjenim u naše ime.

Film je prvi put prikazan 10. jula 2008. godine u Beogradu, kao deo performansa kojim su Žene u crnom obeležile trinaestogodišnjicu genocida u Srebrenici. Film je prikazan zaredom četiri puta, na velikom displeju, uz veoma jako ozvučenje. Ovo je prvi put od početka ratova na prostoru bivše Jugoslavije da se na glavnom gradskom trgu čuju izjave srebreničkih žrtava.

Ceo materijal je sniman u Bosni i Hercegovini, uz ogromnu podršku Udruženja građana ‘Žene Srebrenice’ sa sedištem u Tuzli (BiH). Film koji traje 17 minuta snimljen je u produkciji Žena u crnom.

Posle filma sledila je diskusija.

Projekciju realizuje Mreža žena u crnom Srbije uz podršku Rekonstrukcije Ženski fond.

Scroll