Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Radionica za žene sa ruralnih područija – Trstenik

16. oktobra 2020.

U  okviru projekta “ Žene Rasinskog okruga za život bez nasilja – ka efikasnijoj saradnji u lokalnoj zajednici u borbi protiv nasilja prema ženama“ koji  finansijski podržava fondacija za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till kvinaa, organizovana je radionica za žene iz Trstenika i okolnih sela.

Radionica je održana u prostorijama NVO “Ženska inicijativa” iz Trstenika koja se bavi poboljšanjem kvaliteta života sugrađanki, sugrađana i svih meštana i meštanki u trsteničkom kraju.

U  opštini Trstenik postoji oko 50 sela i zaseoka i po popisu iz 2011.godine ima oko 17.000 stanovnika. a sa okolinom oko 43.000.Jedan od najznačajnijih resursa je poljoprivredno zemljište na koje otpada oko 60%.Oko 16.000 stanovnika  se bavi poljoprivredom. Gledajući demografsku sliku u svakom selu prednjače žene za oko 4 – 5%. Glavna delatnost tih žena je poljoprivreda.

Radionicu smo održale 14. oktobra, u susret Međunarodnom danu seoskih žena.

U Trsteniku je ponovo proglašena vanredna situacija zbog povećanja broja obolelih od Covida – 19 te smo radionicu sprovele uz svo poštovanje prevetivnih mera u borbi protiv ove zarazne bolesti.

Radionicu su vodile dugogodišnje aktivistkinje UŽ Peščanik, Milkana Pavlović i Dana Jovanović. Prisutno je bilo 10 žena.

 

 

Scroll