Obilićeva 50/2, 37000 Kruševac, Srbija

Udruženje žena Pešcanik

Saopštenje Mreže Žene protiv nasilja povodom predstojećeg ročišta Marije Lukić

5. marta 2020.

Mreža Žene protiv nasilja poziva građane i građanke Srbije na novi skup podrške i iskazivanja solidarnosti sa Marijom Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja
petak 06.03.2020.
Kruševac, ispred zgrade Osnovnog suda, od 10.45h

Za petak, 06. mart 2020., u Osnovnom sudu u Kruševcu, zakazano je novo ročište u postupku, koji država Srbija vodi protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus za krivično delo nedozvoljene polne radnje i polno uznemiravanje, po krivičnoj prijavi Marije Lukić. Za isto delo, protiv Jeličića je prijavu podnelo još šest žena iz Brusa, ali su te prijave odbačene jer su, navodno, neosnovane.

Kao građanke i aktivistkinje veoma smo zainteresovane za tok i ishod suđenja. Prisustvovale smo svakom ročištu u sudnici, zajedno sa aktivistkinjama i aktivistima Mreže Žena u crnom i Ne davimo Beograd. Smatramo da je naše prisustvo u sudnici važno kako zbog transparentnosti procesa tako i zbog podrške koju iskazujemo Mariji Lukić i svim ženama koje su pretrpele bilo koji oblik seksualnog nasilja. Na taj način im, takođe, poručujemo da nisu same i da za njih postoji pravda, ma koliko teško dostižna.

Žene koje se usude da prijave seksualno nasilje i nasilnika su, ne retko, izložene rodnim stereotipima, verbalnim napadima i osudama da su same krive za nasilje koje im se dogodilo, kao i sudskim postupcima koji predugo traju. Napominjemo da smo i mi, zato što podržavamo Mariju i druge žene sa iskustvom seksualnog nasilja, ispred sudnice i u zgradi suda bile izložene uvredama pristalica i partijskih kolega optuženog, a da niko od zvaničnika, kao ni policija koja je obezbeđivala skup nije reagovala na takvo ponašanje.

Uoči ročišta u petak, 06. marta, Mreža Žene protiv nasilja još jedanput iskazuje podršku Mariji Lukić i svim ženama sa iskustvom seksualnog nasilja. Pozivamo sud da sudi nepristrasno i po zakonu. Tražimo od države Srbije da pitanju nasilja prema ženama posveti „dužnu pažnju“, na koju se obavezala ratifikovanjem Istanbulske konvencije i adekvatno zaštiti žene i decu, koji su preživeli nasilje. Zahtevamo obezbeđivanje kontinuiranog rada na podizanju svesti javnosti uključujući predstavnike institucija i pružaoce usluga, o različitim vrstama nasilja, posebno imajući u vidu seksualno nasilje prema ženama i deci.

Građanke i građane Srbije pozivamo da se pridruže našim zahtevima i osude nasilje prema ženama, na skupu u Kruševcu, na drugim javnim mestima, na društvenim mrežama, svuda i uvek!

PRAVDA ZA MARIJU LUKIĆ!
PRAVDA ZA SVE ŽENE SA ISKUSTVOM SEKSUALNOG NASILJA!

Scroll