Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Saopštenje povodom 21. godišnjice majskih protesta protiv prisilne mobilizacije u Kruševcu i Rasinskom okrugu, 1999.

21. maja 2020.

ISKORAK KA SLOBODI[1]

– PAMTIMO HRABRI OTPOR ŽENA!

 

 

Maja 2020. navršava se 21 godina od protesta građanki i građana protiv prisilne mobilizacije u Srbiji i slanja mušakaraca u rat na Kosovo 1999. Prema podacima objavljenim u izveštajima medija, u Rasinskom okrugu prisilno je mobilisano oko 12000 muškaraca, a 52 osobe su poginule. U znak sećanja na dane protesta u Kruševcu, Mreža Žena u crnom, Mreža žena Rasinskog okruga i Udruženje žena Peščanik održaće protesno scensku akciju na Trgu Kosovskih junaka, u petak, 22. maja, sa početkom  u 15 časova.

 

Akcijom će biti dato priznanjei iskazano poštovanje za hrabri otpor građanki i građana Rasinskog okruga politici koja je izazivala i potpirivala sukobe u bivšoj Jugoslavije i čiji su rezultat stradali pojedinci i pojedinke, razrušeni domovi, urušena demokartija, narušena ljudska prava, ratni profiteri i dugački redovi pred stranim ambasadama.

 

Sukobi na Kosovu predstavljali su kulminaciju ratnohuškačke politike devedesetih na Zapadnom Balkanu. Tokom 15 dana maja 1999, u vreme vanrednog stanja, glavni gradski trg u Kruševcu odzvanjao je glasovima pobunjenih građanki, koje su javno pitale tadašnji režim za sudbinu svojih  muževa, sinova, očeva, prijatelja i zatražile od države njihov povratak sa Kosova. Film „Albanke su naše sestre“ jedno je od retkih svedočanstvana o tim danima u Kruševcu, a list Republika, svojevremeno, i ženske grupe danas, među retkim čuvarkama sećanja na hrabri otpor Kruševljanki i Kruševljana.

 

Polazeći od principa da je sećanje odgovornost i da bez suočavanja sa prošlošću nema budućnosti  i ovog maja upućujemo poziv lokalnoj upravi Grada Kruševca da 24. maj Dan ženskih akcija za mir razoružanje proglasi Danom sećanja na majske proteste i hrabri otpor žena Kruševca i Rasinskog okruga.

 

[1] Protest majki koje su pokušale da spasu svoju decu iz rata na Kosovu… bio je  iskorak ka slobodi. Republika, broj 368-369, novembar 2005, “Protest majki 1999: između zaborava, prećutkivanja i sećanja”, tekst nakon okruglog stola u Kruševcu u organizaciji Republike i Udruženja žena Peščanik o događajima tokom  maja 1999.

 

Scroll