Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Saopštenje povodom predstojećeg ročišta u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke

13. avgusta 2019.

Mreža žena Rasinskog okruga, Mreža Žene u crnom i Mreža Žene protiv nasilja će, 14. avgusta 2019., prisustvovati ročištu u Osnovnom sudu u Kruševcu, u postupku Marija Lukić protiv Milutina Jeličića Jutke.

 

Krivičnu prijavu za polno uznemiravanje i nedozvoljene polne radnje uz zloupotrebu službenog položaja[1] protiv Milutina Jeličića, bivšeg predsednika opštine Brus, Marija Lukić podnela je 2018., priloživši kao dokaz više hiljada sms poruka, koje joj je Jeličić slao u kontunuitetu od 2 godine, dok je bila zaposlena kao njegova sekretarica. Osim nje, krivičnu prijavu protiv Milutina Jeličića za isto delo, podnelo je još 6 žena. Te prijave odbačene su, uz obrazloženje da nema dovoljno dokaza.

 

Sve vreme od kada je slučaj dospeo u javnost, Marija Lukić izložena je pretnjama i uvredama na društvenim mrežama, a zloupotrebljene su i njene fotografije i lični podaci iz zdravstvenog kartona. Dosadašnja ročišta su bila zatvorena za javnost, što je izazvalo negodovanje medija i građana i građanki, i istovremeno su bila praćena, okupljanjem i verbalnim provokacijama pristalica Milutina Jeličića upućenim Mariji Lukić i građanima i građankama, koji je podržavaju. Ovo je, inače, prvo ročište, nakon odluke o izmeštanju suđenja iz Brusa u Kruševac, koju je na zahtev advokata Marije Lukić, doneo Vrhovni kasacioni sud.

 

Podsećamo i na činjenicu da je Skupština opštine Brus 27. juna 2019., optuženom vratila odbornički mandat, što otvara mogućnost da se on ponovo kandiduje za predsednika te opštine. Pomenutom odlukom, skupština Opštine Brus šalje opasnu poruku javnosti da žene, koje prijave nasilje ne mogu računati da će biti ozbiljno shvaćene. Kako onda možemo verovati da će biti podržane i zaštićene?

 

Pozivamo Osnovni sud u Kruševcu, da sudi po pravdi i zakonu, nezavisno i nepristrasno, i da izbegne i zanemari sve vrste političkih i interesnih pritisaka, koji dolaze sa pozicija moći. Građane i građanke pozivamo da 14. avgusta izrazimo solidarnost i podršku Mariji Lukić i svim drugim ženama žrtvama seksualnog uznemiravanja.

 

Stop nasilju prema ženama!

[1] Krivični zakonik Republike Srbije, član 182a i član 181, stav 1

Scroll