Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Саопштење за јавност поводом 15. октобра, Међународног дана жена које живе на селу

15. oktobra 2020.

Подсећамо да су удаљене од значајних догађаја и изоловане у односу на урбане центре. Изложене су стереотипима и очекивањима да прихвате традиционалне родне улоге. Оптерећене су послом у кући, бригом о старијим и млађим члановима породице, радовима на њиви. Локални аутобуски саобраћај не одговара на њихове потребе: број и маршрута аутобуских линија и полазака су дискутабилни. Кретање и контакти, у појединим сеоским срединама додатно су ограничени и непостојањем уличног осветљења и лошим путевима. Мање у 20% случајева пољопривредно газдинство и имање се воде на жене, које упркос тешком раду, често остају без здравственог и пензионог осигурања.  Жене на селу недовољно су заступљене на местима одлучивања. У саветима месних заједница у Расинском округу, чине мање од 10% чланства.

Током протеклих пет година, УЖ Пешчаник је, у сарадњи са групама у оквиру Мреже жена Расинског округа, организовало радионице у циљу оснаживања за препознавање дискриминације у заједници и насиља у породици за близу 800 учесница у најмање 50 месних заједница. На основу интервјуа, које смо током 2019. урадиле са 156 жена које живе на селу, сазнале смо да је готово 80% њих доживело неки облик психолошког, а 50% физичко насиље. На питање шта је потребно за излазак из ситуације насиља, забележиле смо следеће одговоре: „подршка околине и институција“, „бесплатна правна помоћ“, „финансијска и економска подршка“.

Женама, које живе на селу, честитамо њихов дан. Исказујемо поштовање за напоре које улажу у балансирање обавеза у домаћинству, на њиви и у заједници. Изражавамо сестринску солидарност са њима . Подстичемо их да се свуда и увек, када је могуће, боре за своја права и дају пример будућим генерацијама жена. Породице и оружење жена које живе на селу подржавамо да вреднују напоран и често неплаћен рад, који обављају њихове мајке, супруге, ћерке, сестре.

Локалне управе, званичнике и званичнице, позивамо да на пригодан начин обележе предстојећи Међународни дан сеоских жена, а да квалитет њиховог и живота других жена и девојчица, дефинишу као један од приоритета дугорочног развоја. То подразумева подизање стандарда и висине плата, унапређење услова за обављење пољопривредних послова, изградњу адекватне инфраструктуре у руралним насељима, довољно вртића и предшколских и школских установа, обезбеђивање довољно квалитетне хране, унапређење здравствених услуга и очување здравог животног окружења, природе и посебно река, стварање услова за што веће учешће жена у процесима одлучивања и рад на унапређењу безбедности жена, као и искорењивању свих видова насиља према женама у породици и у јавном простору.

Scroll