Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

SVAKA ŽENA JE AKTIVISTKINJA

3. aprila 2024.

“Sedi u voz i idi tamo gde nikada nisi bila.”Eve Ensler

Šta su ljudska prava, zašto je važno njihovo poštovanje? Šta nam govori Deklaracija o ljudskim pravima? Šta je rodna ravnopravnost i zašto nam je ona važna? Šta znamo o ljudskoj bezbednosti i posebno o bezbednosti žena? Kako da se zaštitimo od nasilja prema ženama?

Ovo su bile teme sastanka članica UŽ Peščanik i saradnica u oblasti prevencije nasilja prema ženama, koji je Peščanik organizovao poslednjeg vikenda u martu u Vrnjačkoj Banji.

Naziv sastanka bio je Svaka žena je aktivistkinja i pozajmljen je od poljskih aktivistkinja, koje su ga koristile tokom predizborne kampanje. UŽ Peščanik veruje da svaka žena može biti aktivistkinja i da je širenje aktivizma i osnaživanje žena uloga ženskih grupa i svake aktivistkinje.

Moto sastanka bio je Sedi u voz i idi tamo gde nikada nisi bila, izjava Eve Ensler, američke feministkinje i spisateljice, koja je bila primenjiva na sastanak, jer smo se prvi put okupile i radile u ovom sazivu.

Učesnice sastanka su kazale:

– Bilo je veoma korisno i lepo.

– Ovo je za mene bio jedan od naših najboljih seminara, sastanaka. Bilo je veoma zanimljivo, imale smo vremena za sve, i da učimo i da se družimo i da prošetamo Banjom.

– Hvala vam što sam bila deo ovog sastanka. Neke stvari sam znala, ali sam srećna što ste me podsetile na njih, neke stvari sam prvi put čula i sigurna sam da će nešto da ostane.

– Privilegija je bila biti deo ovog sastanka, ove grupe žena. Hvala vam.

– Došla bih na svaki događaj koji organizujete, raspoložena sam da se uključim u rad sa onim što ja znam, umem i mogu.

– Ovo je priča koja ima smisla samo kada se širi i kada što više žena zna i čuje za nju.

– Poznavale smo se, čule smo se telefonom, bile smo u nekim kontaktima, ali nikada u ovom sastavu na događaju koji traje malo duže. Bilo je sjajno. Nadam se da će biti još mnogo prilika da radimo zajedno.

 

Scroll