Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Urušavanje ženskih prava, slučaj Poljska

10. aprila 2024.

Aktivistkinje Udruženja žena Peščanik ugostile su Magdalenu Štandaru, profesorklu etnologije i antropologije na univerzitetu u Krakovu. Tema sastanka koji je tom prilikom upriličen i na koji su pozvane saradnice iz drugih organizacija i aktivne građanke Kruševca bilo je urušavanje prava žena u Poljskoj i Srbiji.

Magdalena Štandarda govorila je o situaciji u Poljskoj pre izbora 2023, počev od perioda promena 1993. i pokreta Solidarnost, za koji je kazala da je u suštini kada je reč o ljudskim pravima bio jako konzervativan i blizak Katoličkoj crkvi, preko opisa 9 godina vlasti Stranke prava i pravde i Jaroslava Kačinjskog, do aktuelnog perioda i proevropske koalicije koja je sada na vlasti. Kazala je da aktuelna vlast ima veliki problem da promeni restriktivni zakon koji reguliše pitanje abortusa, zapravo zabranjuje ga, jer u koaliciji je izrazito desna stranka Treći poziv koja blokira bilo kakve promene. U Poljskoj je abortus zabranjen, osim u slučaju silovanja ili znatnog oštećenja ploda, s tim sto ni definicija pojma silovanja nije adekvatna i daje prostora za različita tumačenja, a vrlo često na štetu silovanih žena. Pokušaj da se promeni zakon o „piluli za dan posle“ je takođe propao zbog blokade pomenitog Trećeg poziva. Žene štrajkuju u Poljskoj od 2016, ali se ne postiže baš mnogo jer postoji jaka sprega vlasti i katoličke crkve.

Kako je došlo do promene vlasti 2023? Svima je bilo dosta da ih vlast pravi budalama. Pokrenuli su se mladi ljudi, izlaznost na izborima je bila velika, oko 75%. Mlade žene izlazile su na ulice i bile su veoma oštre, koristile su i grub jezik što im je vlast spočitavala kao nevaspitanje, ali nije postojao drugi način kazala je Magdalena, sve je već hiljadu puta rečeno, objašnjeno, sve se zna, nema šta više da se kaže.

Prisutne su postavljale pitanja i molile za detaljnije objašnjenje situacije u vezi sa abortusom, religioznošću u Poljskoj i uticajem crkve. Gošća je kazala da možda oko 30% ljudi redovno odlazi u crkvu i da je njen utisak da religioznost opada dok sa druge strane propaganda crkve je jaka pa se ponekad misli da su građani i građanke Poljske religiozni više nego što je to stvarno slučaj.

Susret sa  Magdalenom Štandarom iskorišćen je i za razgovor o još jednoj temi, o kojoj se inače ne govori često: starenje i aktivizam. Ta tema, kako je kazala Magdalena, nju interesuje iz ličnih razloga, ona ima 50 godina, takođe je primetila da je veliki broj aktivistkinja stariji, da postoji međugeneracijski jaz u organizacijama i prosto bi volela da čuje šta učesnice skupa misle o tome, kao i kakva su njihova lična iskustva. One koje su se javile za diskusiju spominjale su istrošenost, strah, predrasude sredine i očekivanja šta se smatra „normalnim“ za starije žene, potrebu da se poštuju mladi i stari, da samo jedinstvo entuzijazma i energije mladih i znanja i iskustva starijih može da da rezultate i dovede do društvene promene.

 

 

Scroll