Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Vidovdanska nagrada 2023.

28. juna 2023.

Povodom Odluke Skupštine Grada Kruševca da Vidovdansku nagradu, najveće priznanje Grada, za 2023. dodeli Patrijarhu Srpske Pravoslavne crkve Porfiriju…

 

Podsećamo odbornike i odbornice Skupštine Grada da je ovogodišnji dobitnik Vidovdanske nagrade u više navrata nedolično i mizogino govorio o ženama i izjašnjavao se protiv Zakona o rodnoj ravnopravnosti i rodno senzitivnog jezika i pogrdno o onima koji brane i štite vladavinu zakona.

Nismo srećne, ni vernice ni ateistkinje među nama, kada visoki i uticajni činovnik najveće verske zajednice u Srbiji, iskazuje nepoštovanje prema polovini stanovništva svoje zemlje i ismeva i nipodaštava zakone i napore da se unapredi rodna ravnopravnost. Pretvarati se da se takvo ponašanje nije dogodilo pokazatelj je licemerja ili neznanja. Ili oba.

Prema našem razumevanju, Vidovdanska nagrada za 2023. imala bi smisla možda i jedino ako bi učinila da se oni koji je dodeljuju, a još više onaj koji je prima, zamislili nad njom i njenim značajem. I nad samima sobom.

 

Udruženje žena Peščanik, uz solidarnu i feminističku podršku:

Ž kao žena i kao Župa, Aleksandrovac

Žene za mir, Leskovac

SOS Ženski centar Novi sad

Tanja Djordjević, „Bubnjarke sa ulice“, Beograd

Snežana Jakovljević, aktivistkinja Kruševac

Osvit, Niš

SOS Vlasotince

Alternativni centar za devojke, Kruševac

Ženski centar Užice

Autonomni ženski centar, Beograd

Žene u crnom, Beograd

Mreže Žene protiv nasilja Srbije

Forum žena Prijepolje

 

 

 

 

 

 

Scroll