Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Želje su jedno, a realnost drugo

30. oktobra 2023.

Snežana Jakovljević o LAP-u za rodnu ravnopravnost za portal „Odjek“:

24.10.2023

Aktivistkinja Udruženja žena „Peščanik“, Snežana Jakovljević, komentarišući Lokalni akcioni plan za rodnu ravnopravnost za period do 2024. do 2027. godine, čija je izrada u toku, kaže da nije toliko problem u samom LAP-u i šta njemu nedostaje, koliko u implementaciji, te vidljivosti plana i teme rodne ravnopravnosti.

– Neophodno je obezbediti monitoring i evaluaciju plana: koje su aktivnosti realizovane, kakvi rezultati su postignuti, šta je bilo dobro, šta može ili mora biti drugačije, bolje. Neophodno je i da javnost bude kontinuirano informisana i uključena u implementaciju, monitoring i evaluaciju – mišljenja je Jakovljevićka.

Lokalni akcioni planovi za rodnu ravnopravnost, kako kaže, moraju predvideti mere kojima će se unaprediti bezbednost žena i promovisati koncept ljudske bezbednosti:

Bezbednost građana i posebno građanki za mene je trenutno najvažnije pitanje. To uključuje i podrazumeva ekonomsku, socijalnu, političku i ličnu bezbednost, bolji standard, zaštitu od svake vrste muškog nasilja, dostupno dobro i kvalitetno obrazovanje, promociju mira i dobrih odnosa sa drugim državama i zajednicama, a ne ono što naša država sada radi, na primer, opremanje i naoružavanje vojske i policije i jačanje državnih struktura.

Naglašava da zvaničnici i zvaničnice imaju obavezu da osude govor mržnje i mizoginiju na svakom mestu i u svakoj prilici:

– To je njihova obaveza, a ne da dodeljuju nagradu i pretvaraju se da nisu čuli to što smo svi čuli. Primer je dodeljivanje Vidovdanske nagrade Patrijarhu Porfiriju nakon njegovih izjava o rodno senzitivnom jeziku i Poverenici za zaštitu ravnopravnosti.

Prema njenim rečima, o rodnoj ravnopravnosti još uvek se govori samo u prigodnim prilikamakada su važni datumi iz ženske istorije, 8. mart ili 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama ili 18. maj, Dan sećanja na žene žrtve femicida. S druge strane, kako kaže, povremeno od političara i onih na vlasti i opozicionih, na nacionalnom i na lokalnom nivou, čuje se ono što oni nikako ne bi smeli da izgovore:

– To su seksistički komentari, što je apsolutno neprihvatljivo, kao što je neprihvatljivo i kada osobe na pozicijama moći govore protiv ženskih prava i rodne ravnopravnosti i zakona koji ih regulišu. Takvim govorom, između ostalog, šalje se poruka da su nasilje i diskriminacija prema ženama dozvoljeni. U atmosferi, u kojoj se seksističke i mizogine poruke šalju otvoreno ili uvijene u, na primer, formu navodnog humora, od vrhova i od nižih nivoa vlasti i krugova bliskih njima, teško je implementirati i najbolji plan rodne ravnopravnosti – zaključuje Snežana Jakovljević.

Tekst dostupan na: https://www.odjek.rs/snezana-jakovljevic-o-lap-u-za-rodnu-ravnopravnost-zelje-su-jedno-realnost-drugo/

 

Scroll