Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

Udruženje žena Pešcanik

ŽENE I ODLUČIVANJE U RASINSKOM OKRUGU

30. septembra 2020.

Udruženje žena Peščanik pozdravlja činjenicu da su na čelu 5 od 6 gradova u Rasinskom okrugu žene i izražava nadu da će nove predsednice opština i gradonačelnica Kruševca raditi u interesu svih građanki i građana i na unapređenju rodne ravnopravnosti.

Istovremeno, međutim, iskazujemo zabrinutost zbog smanjenje broja žena na drugim pozicijama, koje su važne za donošenje odluka. U gradskom veću Kruševca je, naprimer, u prethodnom sazivu bilo 30% žena naspram 70% muškaraca (odnoso 45% žena računajući, tadašnju i sadašnju  gradonačelnicu i njenu zamenicu, koje su članice Veća bile na osnovu funkcije). U aktuelnom sazivu veća, žene, ne računajući gradonačelnicu, čine 22% članstva naspram 78% muškaraca. U opštini Brus svih 5 članova opštinskog veća su muškarci, a u Varvarinu, od 7 imenovanih, samo je jedna žena. Na funkciji zamenika čelnice Kruševca i 3 opštine, u kojima su do sada imenovani zamenici, je muškarac. Muškarci čine ubedljivu većinu i među pomoćnicima čelnih osoba u gradovima Rasinskog okruga.

UŽ Peščanik nastaviće da prati zbivanja u oblasti rodne ravnopravnosti i položaja žena u okrugu putem ažuriranja Mape ženskih prava, koju smo 2017. promovisale kao alat za praćenje promena u zajednici u oblasti položaja žena i njihove bezbednosti. Od lokalnih samouprava nastavićemo da tražimo:

– da, u cilju povećanja učešća građana/ki u procesu odlučivanja, imenuju osobu za saradnju sa civilnim sektorom. Ukoliko takva osoba postoji, očekujemo da opravda funkciju i imenovanje. Naime, u Kruševcu naprimer, osoba za saradnju sa civilnim sektorom u poslednjih 5 godina nije imala nijednu inicijativu za uspostavljanje kontakata sa UŽ Peščanik, a verovatno ni sa drugim ženskim grupama;

– da poštuju zakon, donete strategije i akcione planove i informišu javnost o njihovom sprovođenju;

da rade na unapređenju zaštite žena i dece sa iskustvom nasilja u porodici;

da pokažu veću odgovornost u odnosu na događaje u prošlosti u okrugu i proglase Dan sećanja na majske proteste građana i građanki protiv mobilizacije i slanja muškaraca u rat na Kosovu 99;

da učine vidljivijim i prepoznatljivijim neplaćene poslove staranja i kućni rad žena, između ostalog, uvođenjem rodno odgovornog budžetiranja;

– da kontinuirano unapređuju ekonomska i radna prava građanki okruga.

Scroll