Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

Udruženje žena Pešcanik

Жене за мир и безбедност – КО СМО МИ И ШТА СМО ЈЕДНЕ ДРУГИМА?

16. avgusta 2022.

Жене за мир и безбедност – ка унапређењу добросуседских односа између Србије и Kосовa, уз подршку Европске уније

Сусрети девојака из региона Митровице, Косово и Расинског округа, у организацији Асоцијације жена Митровице за људска права и Удружења жена Пешчаник

Од 26. до 28. јула и од 12. до 14. августа 2022, девојке са Косова и из Србије биле су једне другима у посети. Сврха сусрета била је да се девојке упознају, да поделе животна искуства, изазове са којима се суочавају и приоритете и планове које имају, да разговарају о стању женских права и да заједно уче како да допринесу миру и помирењу. У том смислу, девојке су имале и посебан задатак – да направе одређени број фотографија са мотивима, који их асоцирају на мир, сарадњу, суживот. Током јесени, изложба тих фотографија биће организована у Митровици и у Крушевцу.

Планирано је да у размени учествује по 9 девојака са сваке стране, од 18 до 30 година. Међутим, након сукоба Србије и Косова у вези са одлуком косовске владе о покривању таблица са српским регистрацијама на аутомобилима, који улазе на Косово (као што Србија годинама ради са косовским таблицама), то није било могуће. Пре сукоба, Удружење жена Пешчаник је например, имало 7 девојака спремних да иду на Косово, након сукоба 4 су одустале; родитељи им нису дозволили. Било је тешко пронаћи нове девојке за посету Косову, упркос чињеници да смо покушале да их пронађемо ван Крушевца, у Расинском округу, али и међу активисткињама које се налазе на е-маил групи Мреже жене против насиља.

То илуструје како и у којој мери сукоб(и), за које сматрамо да су искључиво одговорне владе Србије и Косова, утичу на свакодневни живот и односе међу људима са Косова и из Србије и руше покушаје за унапређење контаката и сарадње.

Посета девојака са Косова, јул 2022

Сусрет на којем је учествовало 15 девојака, 7 са Косова и 8 из Крушевца, почео је у уторак, 26. јула радионицом о изради фотографија, коју је водио Александар Крстић, фотограф са искуством. Он је учеснице обучио како да направе добре фотографије имајући у виду композицију, светло, приказ фигура и друге елементе, који су важни за израду добпих фотографија и задатак, који су добиле.

У среду, 27. јула одржане су 2 радионице о мировном активизму, које је припремила и водила Анита Пантелић, Алтернативни центар за девојке из Крушевца. Рад је обухватио разговор о миру и мировном активизму и родним и другим предрасудама и стереотипима.

Након ручка, учесницe су обишле град и имале слободно време за прављење фотографија, које их асоцирају на мир и дружење. У четвртак ујутру, представнице Пешчаника и Романи цикне представиле су своје организације и активности. Потом су учеснице заједно отишле ​​на Трг мира и фотографисале се испред Споменика посвећеног миру и на тај начин симболично послале мировну поруку јавности.

Девојке су размену оцениле као веома важну, корисну, сјајну и веома добру, дајући високе оцене агенди, смештају, садржају и целом догађају.

Прилог: Агенда сусрета

Уторак, 26. јул
Око 16.00 Долазак и смештај девојака
16.30-18.00 Представљање, сврха размене, дневни ред
18.00 – 19.00 Радионице „Како направити добре фотографије?“
20.00 Вечера

Среда, 27. јул
10.00 – 10.15 Добро јутро; Прављење планова за дан
10.15 – 11.15 Радионица о стереотипима. Шта су стереотипи? Одакле долазе? Зашто их имамо? Да ли нас чине срећнијим или…?
11.15 – 12.10 Пауза за кафу
12.10 – 13.30 Мировни активизам. Шта мислимо када кажемо Мир? Концепт „људске безбедности“.
13.30 – 15.00 Ручак
15.00 – 16.00 Упознавање града Крушевца
После 16.00 Слободно време

Четвртак, 28. јул
10.-11.00 Састанак и размена фотографија које су учесници направили
11.00 – 12.00 Припрема заједничке акције
12.00-13.00 Заједничка акција
13.00 – 14.00 Ручак и Odlazak

Посета девојака из Крушевца Асоцијацији жена Митровице за људска права и вршњакињама,

12-14. август 2022.

Узвратни сусрет са младим активисткињама женских права у Митровици, у организацији Удружења жена Пешчаник, августа 2022. подразумевао је тродневни боравак у Митровици 3 младе активисткиње, 2 из Крушевца и једне из Новог сада, из организације Из круга… Војводина и 3 представнице УЖ Пешчаник. Боравак је  почео посетом Градском музеју у Јужној Митровици уз гостопримство кустоса, након чега су девојке и активисткиње две организације заједно вечерале и неформално се дружиле.

Током  сутrашњег дана, 13. августа, девојке су имале слободно пре подне за дружење и прављење фотографија у Јужној и Северној Митровици, а представнице организације су са двоје италијанских новинара разговарале о ситуацији и односима Србије и Косова и сарадњи две организације.

Након ручка, за девојке из Србије и са Косова организована је радионица о мировном активизму, коју су водиле Тринга Садику и Џенета Циљевић из Асоцијације жена Митровице за људска права, на којој су девојке излиставале асоцијације и представе о миру и мировном активизму.

Девојке су веома високо оцениле радионицу, сусрет у Митровици и његов садржај.

Трећи дан сусрета искоришћен је за разговор о предстојећим активностима у оквиру пројекта „Жене за мир и сигурност“ и то о организовању Женског мировног каравана, изради мурала у Митровици и Крушевцу и отродневном сусрету званичника и званичница Косова и Србије.

Приlог: Агенда

Петак, 12.08.2022
15:00 – Долазак групе младих Крушевљанки – Смештај у хотел
15:30 – Храна