Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Žene za mir i sigurnost

9. maja 2023.

Udruženje žena Peščanik i Asocijacija žena Mitrovice za ljudska prava

Saopštenje za javnost povodom završetka projekta „Žene za mir i sigurnost – ka unapređenju dobrsusedskih odnosa između Srbije i Kosova

 

Beograd, 09. maj 2023.

Prilikom kreiranja projekta i uspostavljanja saradnje među ženama Regiona Mitrovica na Kosovu i Rasinskog okruga, Srbija, 2020. pošle smo od činjenice da žene nisu deo zvanične mirovne agende između Beograda i Prištine ni kao direktne učesnice odnosno pregovaračice, ni kao tema pregovora, ni kao publika, kojoj se pregovarači obraćaju. Istraživanja pokazuju i ukazuju na predrasude i veliku međusobnu distancu među građanima dve strane.

Početak saradnje Udruženja žena Peščanik i Asocijacije žena Mitrovice za ljudska prava poklopio se sa početkom pandemije virusa korona. Morale smo da se naviknemo na nove okolnosti i nov način rada. Imale smo teškoće, naročito u Srbiji, pilikom i u uspostavljanju kontakata i komunikacije sa zvaničnicima. Lobirale smo, ponavaljale pozive i zahteve, podsećale na odgovornost. Ponekad smo odustajale. Nosile smo se sa konfliktima, barikadama, strahovima učesnica od prelaska granice, razlikama u mišljenjima.

U projektu je direktno učestvovalo najmanje 1000 osoba, od kojih najveći broj žena. Oko 150 zvaničnica i zvaničnica, takođe. Više desetina hiljada građana je informisano o tome šta smo i kako radile. I zašto. Organizovale smo više od 100 pojedinačnih aktivnosti. Naprimer, 6 treninga, 3 susreta mirovnih aktivistkinja iz regiona i šire, 2 mirovna karavana, na Kosovu i u Srbiji. Imale smo više od 30 susreta sa lokalnim zvaničnicima. Obraćale smo se i nacionalnim zvaničnicima i predstavnicima EU, posrednicima u dijalogu Beograda i Prištine, glavnim pregovaračima. Osnovale smo mirovnu mrežu žena. Potpisivale smo i podržale apele za mir i normalizaciju donosa između Kosova i Srbije, za uključivanje žena u mirovne agende na Balkanu, za podršku mirovnim građanskim inicijativama.

Pozivamo učesnike dijaloga Beograda i Prištine, Vlade Kosova i Srbije, posrednike u dijalogu da obezbede učešće žena na svim nivoima pregovora Beograda i Prištine. Srbija i Kosovo obavezale su se na poštovanje UN Rezolucije 1325, koja zahteva učešće žena u procesima pomirenja, izgradnji postkonfliktinih društava i sprečavanja novih konflikata. Tražimo podršku za ženske i druge građanske inicijative za pomirenje.

Takođe tražimo:

* Preuzimanje odgovornosti za događaje u ratu na Kosovu 1999, njegove uzroke i posledice

* Otkrivanje činjenica o događajima na Kosovu 1999, uključujući i činjenice o nestalim osobama

* Procesuiranje ratnih zločina i ratnih zločinaca u ratu na Kosovu, uključujući i procesuiranje seksualnog nasilja i drugih zločina prema ženama u ratu na Kosovu i obeštećenje žrtava

Scroll