Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

Udruženje žena Pešcanik

„Ženski sud: feministički pristup pravdi – slučaj Foča“ – javna prezentacija, Kruševac

25. maja 2024.

U organizaciji Udruženja žena Peščanik, Mreže Žene u crnom i Autonomnog ženskog centra u Kruševcu je organizovana projekcija dokumentarnog filma „Ženski sud – slučaj Foča“.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (1992-1995), Foča je bila mesto sistematskog seksualnog nasilja i silovanja u ratu u BiH. Zahvaljujući hrabrosti žena iz Foče i iz cele BiH prokrčen je put ženama širom planete u borbi za kažnjivost ratnog zločina silovanja. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju je prvi put na slučaju Foča utvrdio da se seksualno ropstvo smatra zločinom protiv čovečnosti. Ipak, i pored ove istorijski značajne presude, neki od seksualnih zločina nad ženama i muškarcima Foče, nažalost, nisu obelodanjeni niti priznati, već su prećutani i zaboravljeni… Ženski sud – slučaj Foča je nastavak borbe, zajedno sa ženama i muškarcima Foče za pravdu za žrtve seksualnih zločina u Foči i šire. O iskustvu svedočenja na Ženskom sudu u Beogradu (Šta je za mene značilo svedočenje na Ženskom sudu?) za učesnice skupa u Kruševcu govorio je (putem zoom-a) Kemalemir Frašto, Foča/SAD

Na Ženskom sudu – slučaj Foča svedočile su: Ilvana Konjo, Zenija Hajdarević, Halida Konjo Uzunović i Kemalemir Frašto, dok su saradnice ŽS tumačile politički kontekst na osnovu svedočenja.

„Ženski sud – slučaj Foča“ je inače organizovan u Beogradu juna 2023 u prostoru Miljenko Dereta, uz podršku feminističkih grupa iz: BiH (Horizonti, Tuzla, Fondacija CURE, Sarajevo); Crne Gore (Centar za žensko i mirovno obrazovanje – Anima, Kotor); Hrvatske (Centar za žene žrtve rata, Zagreb); umetničko-aktivističkih kolektiva: Škart, Dah teatar, Prostor Miljenko Dereta, Beograd i Art klinika, Novi Sad.

Scroll