Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Bezbedna od nasilja

14. avgusta 2019.

BEZDBEDNA OD NASILJA – INFORMIŠI, PODRŽI, OSNAŽI

Cilj projekta je unapređenje podrške ženama u situaciji porodično partnerskog nasilja. Projekat je realizovan na teritoriji Rasinskog okruga u trajanju od 6 meseci, (jun – novembar 2017.) u partnerstvu sa Komisijom za rodnu ravnopravnost opštine Ćićevac. U okviru projekta, koji je, inače, podržala Agencija UN za razvoj realizovale smo dvodnevni seminar o nasilju prema ženama za članice Mreže žena Rasinskog okruga, organizovale rad Pravnog savetovališta za žene i javne akcije podizanja svesti o neophodnosti eliminisanja nasilja prema ženama.

Aktivnosti:

  1. Obuka o nasilju prema ženama, septembar 2017. je sprovedena za 21 aktivistkinju iz NVO Una, Ćićevac, Kaliopa, Brus i neformalnu grupu žena iz Trstenika u cilju jačanja njihovih kapaciteta za pružanje podrške ženama i zagovaranje rešavanja problema nasilja prema ženama.
  1. Rad pravnog savetovališta: Beležimo 70 pravnih saveta korisnicama. Podnesci su pisani u 15 slučajeva, za 2 korisnice, na osnovu liste za prepoznavanje rizika od femicida, obezbeđeno je advokatsko zastupanje na sudu, a 1 korisnica smeštena je u sigurnu kuću.
  1. Javni događaji: Na 4 javna događaja – tribina i 3 ulične akcije podeljeno je 1000 lifleta o pravnom okviru RS za zaštitu žena od nasilja u porodici. Tribina, na kojoj je učestvovalo oko 30 osoba iz institucija, civilnog sektora i građanki i građana je održana 27. novembra u Ćićevcu u organizaciji Saveta za rodnu ravnopravnost. Govorile su: predstavnica Saveta, o Lokalnom akcionom plana za unapređenje rodne ravnopravnosti; predstavnica NVO Una Ćićevac, o osnivanju SOS info-servisa; konsultantkinje na SOS telefonu Peščanika predstavile novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici.
  1. Učesće u kampanji 16 dana aktivizma protiv nasilja prema ženama
Scroll