Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Aktivne devojke za društvo jednakosti

14. avgusta 2019.

Projekat Aktivne devojke za društvo jedanokosti je drugi projekat Udruženja žena Peščanik koji podržava švedska Fondacija za mir i rodnu ravnopravnost Kvinna till Kvinna.

Realizacija projekta počela je januara 2013-te i trajaće do 31. 10. 2014. Projekat je vredan 47 701 evro.

Osnaživanjem devojaka Udruženje žena Peščanik bavi se gotovo već deceniju. Prepoznajući mlade žene kao posebno marginalizovanu i ugroženu kategoriju žena, 2005. godine smo u saradnji sa Ženama na delu iz Beograda i Ženskom alternativom iz Sombora a uz podršku Kvinne till Kvinne organizovale i održale seminar o ženskim pravima za po 8 mladih aktivistkinja iz Sombora i Kruševca . Cilj seminara bio je povećanje rodne osetljivosti, znanja i veština i širenje aktivizma među mladim ženama u pomenutim gradovima.

Nakon pomenutog seminara, Peščanik je nastavio rad na osnaživanju mladih žena organizujući radionice u srednjim školama u Kruševcu o temama rod i pol, nasilje u partnerskim vezama, asertivnost da bi 2011. osnovao, prvu ikada u Rasinskom okrugu, vršnjačku edukaciju o ženskim pravima za devojke.

Prema planu, vršnjačka edukacija podrazumevala je organizovanje edukacije za mlade žene iz svih 6 gradova okruga koje bi nakon edukacije trebalo da organizuju i facilitiraju radionice u srednjim školama. Edukacija je održana aprila 2011. u Kruševcu i na njoj su učestvovale 22 mlade žene, od kojih je 15 prenelo znanja i informacije vršnjakinjama putem 20 radionica koje su održale do kraja godine.

Širenje i deljenje znanja medju mladim ženama, uglavnom učenicama srednjih škola u gradovima okruga nastavljeno je i tokom 2012, u kojoj je održana 21 radionica. Ukupan broj devojaka, učesnica radionica u 2011. i 2012. bio je blizu 600.

Projekat „Aktivne devojke za društvo jednakosti“ rezultat je napred opisanog rada na osnaživanju devojaka. On predvidja nastavak aktivnosti na osnaživanju devojaka u ovom delu Srbije kroz realizovanje još jednog seminara za obuku novih dvadesetak devojaka u Rasinskom okrugu o ženskim pravima koje će kasnije na radionicama prenositi informacije i znanja svojim vršnjakinjama. Planirano je da do kraja projekta bude održano 48 radionica za više od 700 učesnica. U 2014. godini planirana je izrada filma o položaju i stanju ljudskih prava mladih žena na ovim prostorima.
Izveštaj za 2013. godinu

Scroll