Gazimestanka 16/7, 37000 Kruševac

+381 37 443 042

Udruženje žena Pešcanik

Osnažujemo druge – osnažujući sebe

14. avgusta 2019.

Cilj projekta „Osnažujemo druge – osnažujući sebe“ je osnaživanje i sprečavanje „sagorevanja“ aktivistkinja organizacije, uključujući konsultantkinje koje su na SOS telefonu u Kruševcu radile do prestanka rada servisa, do kraja 2011. godine, kao i povećanje ličnih i organizacionih kapaciteta za spremnije suočavanje sa izazovima kojima smo kao braniteljke ženskih prava izložene: nipodaštavanjem, pretnjama, uvredama, marginalizovanjem…

Projekat „Osnažujemo druge – osnažujući sebe“ obuhvata radionice emotivne pismenosti, odnosno rad na i sa različitim emocijama kao i rad na glasu i telu kao „sredstvima“ i / ili „alatima“ koji se mogu upotrebiti u aktivističke svrhe. Tokom prethodnog perioda imale smo zadovoljstvo da se družimo i privilegiju da učimo od sjajnih feministkinja Lepe Mlađenović, Tijane Popovode, Biljane Stanković i Zorice Gudović.

Zahvaljujući projektu, u avgustu 2011. godine odmarale smo se i razmenjivale informacije i iskustva sa aktivistkinjama iz Srbije, Hrvatske i Slovenije i provele 10 nezaboravnih dana u divnoj Splitskoj, mestu na ostrvu (ili otoku) Brač, u kući Seka, vlasništvu i brizi Centra za žene žrtve rata i organizacije Kontra iz Zagreba.

U okviru projekta, 2 aktivistkinje Udruženja žena Peščanik učestvovale su na 14. Konferenciji Mreže žena Evrope protiv nasilja u Londonu, u oktobru 2012.

U aprilu tekuće godine, zahvaljujući projektu, u Kruševac stiže Renata Egger, psihoterapeutkinja, ekspertkinja u oblasti rada sa ženama izloženim nasilju u skloništu u Beču, Austrija. Renata će za aktivistkinje iz gradova Rasinskog okruga i nekoliko susednih gradova održati radionicu o metodama i tehnikama rada sa ženama u situaciji nasilja i metodama za sprečavanje trauma koje iz tog rada mogu proisteći kod aktivistkinja / konsultantkinja.

Radionici će prethoditi okrugli sto na kojem će biti razmenjana iskustva u suzbijanju nasilja prema ženama i zaštiti žena koje su mu izložene u Austriji i Srbiji. Austrijski model prevencije i zaštite od nasilja u porodici, inače, spada u primer dobre prakse i služio je i služi kao inspiracija mnogim zemlajama u Evropi, koje žele da unaprede rad na suzbijanju ovog vida nasilja.

Projekat „Osnažujemo druge – osnažujući sebe II“ traje 9 meseci, oktobar 2012. – juni 2013., i vredan je 10 000 dolara. Inače, osmislile smo ga zajedno sa našom drugaricom Lepom Mlađenović, koja je bila i kuma projekta dajući mu ime.
Osnažimo druge – Osnažimo sebe – Izveštaj

Scroll